Επιζήμιες οι κεφαλιές για τον εγκέφαλο


Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο είναι αρκετά εντυπωσιακές συμβάλλοντας σε θεαματικά γκολ. Ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα, αποδεικνύονται επικίνδυνες για τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου.



Ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής την Αν Σερένο, χρησιμοποίησαν στα πλαίσια της έρευνας, μια εφαρμογή για tablet με την οποία έκαναν νοητικά-γνωστικά τεστ σε μαθήτριες, που έπαιζαν σε μια σχολική ομάδα ποδοσφαίρου.

Όπως διαπίστωσαν, μετά τις κεφαλιές, οι μαθήτριες αργούσαν πολύ να εκτελέσουν το ένα τεστ στην οθόνη, αλλά σε ένα άλλο τεστ οι επιδόσεις τους δεν είχαν επηρεαστεί σημαντικά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δυνατές κεφαλιές, επιφέρουν αλλαγές σε μερικές τουλάχιστον νοητικές-γνωστικές λειτουργίες, αφού είναι πιθανό να προκαλούν «ήπιες τραυματικές βλάβες στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου».

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτά τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ακόμα και χτυπήματα της μπάλας με το κεφάλι, τα οποία δεν προκαλούν διάσειση, μπορούν να οδηγήσουν σε μετρήσιμες, αν και πιθανώς παροδικές, γνωστικές μεταβολές στους νεαρούς παίκτες του ποδοσφαίρου», όπως είπε η Σερένο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου