Οι παλαιότεροι ζωντανοί οργανισμοί της Γης


Το 2004 η 37χρονη φωτογράφος από το Μπρούκλιν Rachel Sussman αντίκρισε έναν ιαπωνικό κέδρο που φημολογείται ότι  είναι 7.000 ετών.





Τόσο μεγάλη ήταν η εντύπωση που της έκανε η ηλικία του αλλά και πλημμυρισμένη από την αίσθηση του εύθραυστου και την επιμονή του για ζωή, ξεκίνησε μια ερευνητική αποστολή προκειμένου να φωτογραφίσει κάθε οργανισμό που ήταν τουλάχιστον 2.000 ετών. Με την ονομασία «Oldest Living Things in thw World Project», η Rachel ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Γης ανακαλύπτοντας πολλά αρχαία είδη που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι σήμερα…

1. Στρωματόλιθοι: προκύπτουν από απολιθώματα μικροοργανισμών, οι παλαιότεροι βρίσκονται στη Δυτική Αυστραλία και είναι 2.000-3.000 ετών.





















2. Οξιά: ζει 12.000 χρόνια στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και αυξάνεται κανονικά, αναπαράγοντας νέα κλαδιά.





















3. Llareta: ιθαγενές φυτό της νότιας Αμερικής που φτάνει τα 1,5 μέτρα σε ύψος και το συγκεκριμένο στην έρημο Ακατάμα της Χιλής υπολογίζεται ότι ζει πάνω από 3.000 χρόνια.





















4. Βρύα: της Ανταρκτικής, που ζουν 2.200 χρόνια στη Γη (τα πράσινα, στο βάθος της φωτογραφίας).




















5. Welwitschia: ιθαγενές φυτό της Ναμίμπια που ζει πάνω από 2.000 χρόνια σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας.





















6. Λεύκες: στη λίμνη Fish της Γιούτα, αριθμούν πάνω από 47.000 δέντρα και η ηλικία τους υπολογίζεται στα 80.000 χρόνια.





















7. Baobab: είναι ένα από τα πιο δυνατά δέντρα της Γης, που ευδοκιμει στη Νότια Αφρική. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στην επαρχία Limporo και είναι πάνω από 2.000 ετών.




















Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου