Ηλεκτροκίνητο τρίκυκλο ισορροπεί αυτόματα (video)


Μία πρωτοποριακή πρόταση στο χώρο των οχημάτων μικρού μεγέθους για συνωστισμένα αστικά περιβάλλοντα παρουσίασε η Toyota στο φετινό Geneva Motor Show.




Το i-Road αποτελεί ένα ευέλικτο και οικονομικό ηλεκτροκίνητο τρίκυκλο με κλειστή καμπίνα, το οποίο ενδείκνυται για χρήση μέσα σε πόλεις. Ωστόσο, το πλέον καινοτόμο χαρακτηριστικό του είναι το αποκαλούμενο «Active Lean»: ένα σύστημα το οποίο του επιτρέπει να γέρνει αυτόματα, για να ισορροπεί όταν στρίβει σε απότομες γωνίες ή όταν κινείται σε ανώμαλες επιφάνειες, κάνοντας πιο άνετη την οδήγηση.

Η μέγιστη ταχύτητα του ηλεκτροκίνητου τρικύκλου είναι 45 χιλιόμετρα ανά ώρα, και η εμβέλειά του, σε μία πλήρη φόρτιση, 49 χιλιόμετρα. Η μπαταρία lithium-ion τροφοδοτεί ένα ζεύγος δύο ηλεκτροκινητήρων των 2 κιλοβάτ (ιπποδύναμης 2,7 αλόγων), και απαιτούνται τρεις ώρες για την πλήρη φόρτιση του.




Ωστόσο, το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι αναμφίβολα το Active Lean, το οποίο επιτρέπει υψηλά επίπεδα ασφάλειας και άνεσης, ενώ παράλληλα καθιστά το i-Road ένα «εύκολο» όχημα, το οποίο μπορούν να οδηγήσουν σχεδόν οι πάντες. Η απαραίτητη κλίση υπολογίζεται από τον υπολογιστή του οχήματος, στον οποίον παρέχονται τα απαιτούμενα δεδομένα από μία σειρά αισθητήρων.

Μέσα στο όχημα (το οποίο παρέχει εμπειρία «αυτοκινήτου», χάρη στην κλειστή του καμπίνα, που επιτρέπει «πολυτέλειες» όπως η θέρμανση και ο φωτισμός, χωρίς να χρειάζεται η χρήση κράνους) χωρούν δύο ενήλικες. Οι διαστάσεις του είναι μήκος 2,3 μέτρων και ύψος 1,4, ενώ το βάρος του είναι περίπου 300 κιλά.

Η Toyota δεν έχει γνωστοποιήσει σχέδια μαζικής παραγωγής του (προς το παρόν πρόκειται για concept όχημα), αλλά εκτιμά πως τέτοιου είδους οχήματα θα αντικαταστήσουν μεγάλο ποσοστό των «συμβατικών» αυτοκινήτων στα αστικά περιβάλλοντα στο κοντινό μέλλον.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου