Ο λιγοστός ύπνος ανοίγει την πόρτα σε παραπανίσια κιλά


Όσοι κοιμούνται μόνο πέντε ώρες τη νύχτα, όλη την εβδομάδα μπορεί να παχύνουν σχεδόν κατά ένα κιλό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, που καταδεικνύει ότι ο λιγοστός ύπνος ανοίγει την πόρτα στο παραπανίσιο βάρος.Αντίστροφα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως ο αρκετός και καλός ύπνος βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, που επίσης έχουν συσχετίσει τον ελλιπή ύπνο με την αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσιολογίας Κένεθ Ράιτ, διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, παρακολούθησαν 16 υγιείς ενήλικες (οκτώ άνδρες- οκτώ γυναίκες) με μέση ηλικία 22 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να κοιμούνται σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες επί δύο εβδομάδες.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Όσοι συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα κοιμόνταν πέντε ώρες και οι υπόλοιποι έως εννέα ώρες κάθε βράδυ επί μια εβδομάδα. Τη δεύτερη εβδομάδα, οι ομάδες άλλαξαν αμοιβαία τη διάρκεια του ύπνου τους.

Όπως έδειξε το πείραμα, όσοι κοιμόνταν πέντε ώρες τη νύχτα, επειδή έμεναν περισσότερες ώρες ξύπνιοι, έκαιγαν κατά μέσο όρο 5% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με όσους κοιμόνταν εννέα ώρες. Όμως, από την άλλη, κατανάλωναν με την τροφή τους 6% περισσότερες θερμίδες, συνεπώς μέσα στην ημέρα απορροφούσαν περισσότερες θερμίδες από όσες έκαιγαν.

Αυτό συνέβαινε, επειδή όσοι κοιμόνταν λίγες ώρες, έτρωγαν μεν μικρότερο πρωινό, αλλά στη συνέχεια κατανάλωναν περισσότερα σνακ, ενώ έτρωγαν γενικότερα πιο πολύ φαγητό μετά το απόγευμα. Ακριβώς, επειδή όσοι κοιμούνται λίγο, τρώνε ολοένα περισσότερο προς το βράδυ, τείνουν να «βάζουν» και περισσότερα κιλά, καθώς το βραδινό φαγητό είναι πιο παχυντικό.

Εξάλλου, παρατηρήθηκε κάποια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς οι πρώτοι, ακόμα και όταν είχαν κοιμηθεί καλά, έτειναν να αποκτούν μεγαλύτερο βάρος, όταν έτρωγαν τα βράδια, ενώ οι γυναίκες, αν είχαν κάνει καλό ύπνο, διατηρούσαν πιο εύκολα υπό έλεγχο τα κιλά τους. Πάντως, και τα δύο φύλα πάχαιναν, αν κοιμόνταν μόνο πέντε ώρες τα βράδια.

Όπως είπε ο Ράιτ, ο έξτρα ύπνος δεν εξασφαλίζει σίγουρη απώλεια βάρους, όμως ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται και σε ώρες (βραδινές) που η φυσιολογία του οργανισμού δεν είναι σχεδιασμένη για κάτι τέτοιο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου