Γιατί τις νύχτες με ξαστεριά έχει περισσότερο κρύο;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι νύχτες με ξαστεριά είναι γενικά πιο κρύες από τις υπόλοιπες. Για αυτό ευθύνονται τα σύννεφα, ή μάλλον καλύτερα η έλλειψη σύννεφων. Γιατί όμως είναι χαμηλότερες οι θερμοκρασίες όταν έχει καθαρό ουρανό;






Τα σύννεφα παίζουν μεγάλο ρόλο στον καιρό και στο κλίμα. Και για αυτό τον λόγο σήμερα υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποστολές που μελετάνε τα σύννεφα, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς επηρεάζουν τον καιρό και το κλίμα λόγω της περίπλοκης φύσης τους.

Παρόλα αυτά, αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό, γνωρίζουμε ότι παίζουν διπλό ρόλο στην διαμόρφωση της θερμοκρασίας που έχει η Γη. Κατά πρώτον ανακλούν ένα μέρος την ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα (μειώνοντας την συνολική θερμοκρασία της Γης) και κατά δεύτερον παίζουν σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (αυξάνοντας την συνολική θερμοκρασία της Γης). Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες και απλά θα αναφέρουμε ότι το ποιος ρόλος θα υπερισχύσει εξαρτάται από τα χαρακτηρίστηκα του κάθε σύννεφου και πολλά από αυτά είναι στόχος της έρευνας που γίνεται.



Αφού τώρα ξέρουμε τους δύο ρόλους των σύννεφων, μπορούμε εύκολα να δούμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας παίζουν μόνο ένα ρόλο, παγιδεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει η Γη (φαινόμενο του θερμοκηπίου). Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα σύννεφα συγκρατούν τη θερμοκρασία που απορρόφησε η Γη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για αυτό το λόγο τις νύχτες με ξαστεριά η Γη χάνει με μεγαλύτερο ρυθμό θερμότητα. Και για αυτό έχει περισσότερο κρύο.

Πηγή