Ποιο σημείο του σώματος μας «αγαπά» τη φαγούρα;

Δεν είναι όλες οι φαγούρες ίδιες, ούτε όλα τα ξυσίματα εξίσου απολαυστικά. Δείτε πιο σημείο παρουσιάζει την πιο έντονη φαγούρα και κατά συνέπεια την μεγαλύτερη ικανοποίηση από το ξύσιμο.





Από όλα τα μέρη του σώματός τους, οι άνθρωποι νιώθουν πιο έντονα να τους τρώει ο αστράγαλός τους και σε αυτό το σημείο ακριβώς το ξύσιμο προσφέρει την μεγαλύτερη ικανοποίηση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία είναι η πρώτη που έκανε μια τέτοια συγκριτική αξιολόγηση.

Η νέα μελέτη απομυθοποιεί την ευρέως διαδεδομένη εντύπωση ότι η πλάτη είναι το “καλύτερο” μέρος για φαγούρα και ξύσιμο.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σ. Αραβία και τη Σιγκαπούρη, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωσιακής νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Τζον Μουρς του Λίβερπουλ Φράνσις ΜακΓκλόουν, μέλος του Διεθνούς Φόρουμ για την Μελέτη της Φαγούρας (υπάρχει και τέτοιο!), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας, υπέβαλαν μια ομάδα εθελοντών 22 έως 59 ετών στο μαρτύριο της φαγούρας, καθώς τους έτριψαν με ένα φυτό που διέθετε μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία ερεθίζουν εύκολα το δέρμα.

Οι επιστήμονες επικέντρωσαν την πρόκληση φαγούρας κυρίως σε τρεις ευαίσθητες περιοχές, στα μπράτσα, στους αστραγάλους και στην πλάτη.



Στους εθελοντές απαγορεύτηκε να ξυστούν επί πέντε λεπτά, ενώ ταυτόχρονα τους ζητήθηκε να βαθμολογούν την ένταση της φαγούρας.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές μπόρεσαν να ξυστούν σε όλα τα μέρη με ένα παρόμοιο εργαστηριακό βουρτσάκι, και βαθμολόγησαν την ευχαρίστησή τους.

Το πείραμα έδειξε ότι ο αστράγαλος προκαλούσε την μεγαλύτερη φαγούρα, αλλά και την εντονότερη, καθώς επίσης την μεγαλύτερη σε διάρκεια, απόλαυση στο ξύσιμο.

Αντίθετα, η φαγούρα στα χέρια ήταν η μικρότερη, όπως στην ίδια περιοχή ήταν μικρότερη σε ένταση και σε διάρκεια η ευχαρίστηση από το ξύσιμο.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η φαγούρα, τόσο μεγαλύτερη είναι γενικά και η ικανοποίηση από το ξύσιμο, ενώ φάνηκε ότι το ξύσιμο στην πλάτη είναι το πιο αποτελεσματικό για την μετρίαση της φαγούρας στη συνέχεια.

Προς το παρόν, οι δερματολόγοι δεν έχουν κάποια εξήγηση γιατί τελικά ο αστράγαλος είναι τόσο επιρρεπής στη φαγούρα.

Μια πιθανή εξελικτική ερμηνεία είναι ότι επειδή το συγκεκριμένο ακάλυπτο σημείο στους ξυπόλυτους προγόνους μας ερχόταν πιο εύκολα σε επαφή με έντομα και μικρόβια, αναπτύχθηκε στο συγκεκριμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος μια ιδιαίτερη υπερ-ευαισθησία, ώστε το επικίνδυνο ξένο σώμα να απομακρύνεται με το ξύσιμο.

Πηγή