Γιατί τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα;

Το χειμώνα, όλα σχεδόν τα δέντρα και κάποια φυτά, τα λεγόμενα φυλλοβόλα, ρίχνουν τα φύλλα τους. Γιατί το κάνουν αυτό; Τι γλιτώνουν και τι κερδίζουν;

Κάνοντας μια χειμερινή εξόρμηση στην εξοχή το καλοκαίρι, θα δούμε καταπράσινα δάση και τοπία.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και το χειμώνα. Βλέπουμε ”φαλακρά” δέντρα και φυτά, που έχουν ρίξει τα φύλλα τους. Συχνά, προτού τα δέντρα και τα φυτά ρίξουν τα φύλλα τους, αυτά αρχίζουν να κιτρινίζουν-καφετίζουν και έτσι σταδιακά αποχωρίζονται τον οικοδεσπότη τους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό. Σε γενικές γραμμές τα δέντρα και τα φυτά ρίχνουν τα φύλλατους για να εξοικονομήσουν ενέργεια το χειμώνα και για να προστατευτούν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Την άνοιξη, όταν έχουν ”καταλαγιάσει” τα πράγματα, τότε ξαναβγάζουν φύλλα.

Το χειμώνα, λόγω των παγωμένων και ξηρών ανέμων, αν ένα δέντρο κρατήσει τα φύλλα του, λόγω απουσίας φωτός, τα φύλλα αυτά θα συμβάλλουν ώστε το δέντρο να ξεραθεί και να ”πεθάνει” γρήγορα. Αυτό θα συμβεί λόγω έλλειψης υγρασίας.

Αν τα φύλλα τα χτυπάει ο ξηρός άνεμος, χωρίς την ύπαρξη φωτός, τότε το δέντρο χάνει πολύ γρήγορα την υγρασία του μέσω της μεγάλης επιφάνειας που είναι εκτεθειμένη στον άνεμο, λόγω των φύλλων.Ρίχνοντας όμως τα φύλλα, έτσι απλά, μικραίνει η συνολική επιφάνεια του δέντρου που μένει εκτεθειμένη στον αέρα και το δέντρο μπορεί να κρατήσει την υγρασία του μέσα στα κλαδιά και στον κορμό. Αυτό τους βοηθάει σε εξοικονόμηση ενέργειας (κρατάνε υγρασία στα κλαδιά και στον κορμό) και έτσι το δέντρο απλά ”συντηρείται” ζωντανό, χάνοντας ελάχιστη υγρασία το χειμώνα.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα φύλλα φωτοσυνθέτουν το φως και σε συνδυασμό με τα συστατικά που παίρνουν από το έδαφος, τα δέντρα αναπτύσσονται. Όσο όμως μικραίνουν οι μέρες, τόσο τα δέντρα(φυλλοβόλα) αρχίζουν να ”ετοιμάζονται” για το χειμώνα.

Η χλωροφύλλη που παράγεται στα φύλλα (και είναι υπεύθυνη για το πράσινο χρώμα τους), μειώνεται λόγω της μείωσης της φωτοσύνθεσης. Έτσι, τα φύλλα χάνουν το πράσινο χρώμα τους σταδιακά, και για να το πούμε έτσι απλά, ετοιμάζονται για αποχώρηση.Γι’ αυτό το φθινόπωρο (που είναι μια μεταβατική περίοδος), τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν-καφετίζουν. Ρίχουν λοιπόν τα φύλλα, κερδίζοντας ενέργεια με την οποία θα έπρεπε να τα θρέψουν.

Επίσης γλιτώνουν μεγάλες απώλειες υγρασίας, άρα μπορούν να αντέξουν όλο το χειμώνα με ελάχιστα ποσά ενέργειας.

Έτσι, σε γενικές γραμμές, τα δέντρα το χειμώνα απλά συντηρούνται -μένουν ζωντανά, ενώ το καλοκαίρι αναπτύσσονται.

Πηγή