Το σπάνιο ρωμαϊκό κράνος του Hallaton

Ένα σπάνιο και ασυνήθιστο ρωμαϊκό κράνος 2000 ετών παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό. Μια δεκαετία μετά την ανακάλυψή του στο Leicestershire και την επίπονη διαδικασία της ανακατασκευής, ολοκληρώθηκε η συντήρησή του και είναι πλέον έτοιμο να εκτεθεί στο Μουσείο του Harborough.


Το εύθραυστο κράνος, το οποίο παρέμεινε προσκολλημένο με το τμήμα εδάφους όπου βρέθηκε, μεταφέρθηκε στο τμήμα Συντήρησης και επιστημονικής έρευνας του Βρετανικού Μουσείου. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το κράνος είχε μια απίστευτα πολύπλοκη συναρμολόγηση σε σχέση με αυτή που περίμεναν.

Η συντηρήτρια του Βρετανικού Μουσείου Marilyn Hockey, με την ομάδα της, ανέλαβε τις επίπονες εργασίες στο κράνος, που περιελάμβαναν μικρο-ανασκαφική, σταθεροποίηση και ανακατασκευή των εκατοντάδων θραυσμάτων – μια εργασία που μπορεί να παρομοιαστεί με ένα τρισδιάστατο πάζλ. Χάρη σε αυτή την διαδικασία γνωρίζουμε ότι το κράνος κατασκευάστηκε μεταξύ 25 και 50 μ.Χ. από φύλλο σιδήρου, καλυμμένο από φύλλο ασημιού και διακοσμημένο ανά μέρη με χρυσά φύλλα.

Η διακόσμηση φέρει στεφάνι, το σύμβολο της στρατιωτικής νίκης, και σκαλισμένη φιγούρα στο ύψος του μετώπου, που απεικονίζει μια γυναίκα συνοδευόμενη από ζώα. Τα επισαγόνια απεικονίζουν έναν έφιππο Ρωμαίο αυτοκράτορα με την ιπτάμενη θεά Νίκη να τον συνοδεύει από πίσω του. Κάτω από τα πόδια του αλόγου απεικονίζεται μια φοβισμένη φιγούρα (πιθανότατα ένας ντόπιος Βρετανός).



Είναι ξεκάθαρο ότι ένα τέτοιο αντικείμενο δεν ήταν φθηνό να αναπαραχθεί μαζικά, άρα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αποτελούσε ιδιοκτησία ενός πολύ σημαντικού, ίσως ενός υψηλόβαθμου Ρωμαίου αξιωματούχου.



Ανακαλύφθηκε από τα μέλη του Hallaton Fieldwork Group και αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Leicester. Οι πρώτοι που το αντίκρισαν αστειεύτηκαν μεταξύ τους λέγοντας ότι ανακάλυψαν έναν «σκουριασμένο κουβά», αλλά στην πραγματικότητα βρήκαν ένα από τα πρώιμα ρωμαϊκά κράνη που έχουν ποτέ βρεθεί στην Βρετανία. Εκτιμάται ότι είχε θαφτεί κατά την διάρκεια της εισβολής του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κλαύδιου, το 43 μ.Χ.

Αλλά δεν ανακάλυψαν μόνο αυτό. Βρέθηκαν 5.296 νομίσματα από την ρωμαϊκή εποχή και την εποχή του Σιδήρου, τα περισσότερα από τα οποία είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή την περίοδο 20/30-50 μ.Χ. Αυτό αποτελεί το 10% όλων των γνωστών μέχρι σήμερα νομισμάτων της εποχής του Σιδήρου που έχουν ανακαλυφθεί στην Βρετανία – και τον μεγαλύτερο αριθμό νομισμάτων της εποχής του Σιδήρου που έχουν βρεθεί στην χώρα – σε έναν μόνο αρχαιολογικό χώρο.

Η σημασία της ανακάλυψης γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από τις ενδείξεις που βρέθηκαν που υποδεικνύουν ότι ο χώρος λειτουργούσε ως θρησκευτικό κέντρο τελετουργιών από τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Όλα αυτά τα ευρήματα είναι πλέον γνωστά ως ο «Θησαυρός του Hallaton». Αλλά τι ήταν θαμμένο στο ανατολικό Leicestershire (που πιθανόν ήταν στην κατοχή των ντόπιων Βρετανών); Η απάντηση είναι: δεν ξέρουμε ακόμα. Αλλά έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεωρίες.

Ίσως διέμενε κάποιος σημαντικός τοπικός άντρας που υπηρετούσε στο Ρωμαϊκό ιππικό πριν ή μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση της περιοχής. Ίσως διάλεξε να θάψει το πολύτιμο κράνος του στην περιοχή ως δώρο στους θεούς για την επιστροφή του στην πατρίδα. Από την άλλη πλευρά, ίσως το κράνος αποτελούσε ένα διπλωματικό δώρο προκειμένου να υποστηριχθούν οι Ρωμαίοι από τον τοπικό πληθυσμό. Έχει επίσης προταθεί ότι μπορεί να αποτέλεσε και λάφυρο πολέμου.

Δεν θα μάθουμε ποτέ με σιγουριά γιατί αυτή η θαυμάσια συλλογή αντικειμένων κατέληξε να θαφτεί στο έδαφος της Βρετανίας. Αλλά σαφώς υποδεικνύει μια λαμπρή ιστορική στιγμή. Όσο για το κράνος θα αποτελέσει ένα νέο συμβολικό αντικείμενο της Ρωμαϊκής κατάκτησης. Τα μελλοντικά βιβλία και οι τηλεοπτικές σειρές θα πρέπει οπωσδήποτε να το συμπεριλάβουν.

Πηγή