Η δύναμη της γλώσσας του σώματος

Τι είναι η γλώσσα του σώματος, ποια η δύναμη και η σημασία της και πώς μπορούμε να την κατανοήσουμε; Διαβάστε τα παρακάτω για να πάρετε έστω μια ιδέα για αυτή την τόσο σημαντική μορφή επικοινωνίας.



Η κυρίαρχη μορφή της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι λεκτική. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις λέξεις, σύνθετες κατασκευές, για να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Και αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είναι που ξεχωρίζει τους ανθρώπους, από τα άλλα είδη – οι λεκτικές τους δεξιότητες. Επίσης υπάρχει και μια άλλη συνιστώσα στην ανθρώπινη επικοινωνία, αυτό που πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να χρησιμοποιήσουν σωστά και είναι η γλώσσα του σώματος.

Σε τι συνίσταται η γλώσσα του σώματος;


Η στάση του σώματος, τα μάτια μας, οι χειρονομίες μας και οι εκφράσεις του προσώπου μας, συνδυάζονται με τις λέξεις για να μεταφέρουν πραγματικά τι συμβαίνει στο μυαλό μας. Αυτή είναι μια ασυνείδητη μορφή επικοινωνίας -εξ ολοκλήρου μη-λεκτική και φυσική.

Γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η γλώσσα του σώματος;


Η επικοινωνία δεν είναι μόνο λόγια. Ακόμα και όταν συμμετέχετε σε μια ανεπίσημη συζήτηση με κάποιον φίλο, θα πάρετε κάποια δείγματα από το σώμα του -από τα μάτια, τον τόνο της φωνής του, τις χειρονομίες και τις στάσεις του. Όλα αυτά μπορεί να έχουν διάφορες σημασίες:

• Εννοεί αυτό που λέει;

• Σε ακούει πραγματικά;

• Έχει βαρεθεί και περιμένει μια αφορμή για να φύγει;

• Το πιο σημαντικό… μήπως λέει ψέματα;



Η δύναμη της γλώσσας του σώματος


Εάν η γλώσσα του σώματος μπορεί να έχει αντίκτυπο σε μια ανεπίσημη συζήτηση, σκεφτείτε πώς μπορεί να επηρεάσει επιχειρηματικές συμφωνίες, πολιτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις.

Τα ζώα επικοινωνούν κυρίως μέσω της γλώσσας του σώματος. Οι άνθρωποι, λόγω των αναπτυγμένων λεκτικών δεξιοτήτων τους, έχουν απομακρυνθεί λίγο από αυτή τη μορφή επικοινωνίας. Η δική μας ερμηνεία της γλώσσας του σώματος γίνεται, ως επί το πλείστον, υποσυνείδητα ή ασυνείδητα. Γι 'αυτό παρατηρούμε τις αντιδράσεις ενός ανθρώπου, όταν μεταφέρουμε εμπιστευτικές πληροφορίες σε αυτόν, προκειμένου να κρίνουμε εάν το άτομο μπορεί να είναι αξιόπιστο. Η διαίσθηση είναι ως επί το πλείστον αυτό που ο εγκέφαλος εγγράφει, χωρίς συνειδητά να το καθιστά προφανές.

Στην επαγγελματική ή δημόσια ζωή


Οι πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι καλοί στο να ελέγχουν και να ερμηνεύουν τη γλώσσα του σώματος, διαφορετικά, μπορεί να χάσουν την αξιοπιστία τους. Εάν ένα πρόσωπο στις πωλήσεις, έχει λεκτικές ικανότητες, αλλά δείχνει ανειλικρίνεια μέσω της γλώσσας του σώματός του, σίγουρα δεν θα επιτύχει το στόχο του.

Αν κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης επιχειρήσεων, ένα μέρος επικεντρώνεται μόνο στις λέξεις και δεν καταφέρνει να κατανοήσει σωστά και να ανταποκριθεί στις μη λεκτικές νύξεις, η συμφωνία –το πιθανότερο- δε θα επιτευχθεί.



Στις προσωπικές σχέσεις


Η γλώσσα του σώματος είναι μια πολύ σημαντική πτυχή για τη διατήρηση των προσωπικών σχέσεων. Στην πραγματικότητα, η γλώσσα του σώματος έχει πιθανότατα πολύ πιο σημαντικό ρόλο σε στενές σχέσεις, όπου τα άτομα γνωρίζονται μεταξύ τους πολύ καλά και όπου είναι σημαντικές και διακριτές ακόμη και οι παραμικρές διαφορές μεταξύ της λεκτικής επικοινωνίας και της γλώσσας του σώματος.

Οι γονείς σας, ο/η σύζυγος, οι στενές σχέσεις και οι φίλοι, είναι σίγουρο ότι λαμβάνουν τις μη λεκτικές ενδείξεις σας. Θα γνωρίζουν πότε είστε ειλικρινείς, πότε κουρασμένοι, ανήσυχοι ή θυμωμένοι. Θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις εκφράσεις, τα συναισθήματα, τις χειρονομίες και τις στάσεις του σώματός σας.

Κατά την επικοινωνία με τα παιδιά


Τα παιδιά είναι συνήθως πολύ γρήγορα στο να καταλαβαίνουν τα μη λεκτικά σήματα. Γι 'αυτό, είναι σημαντικό να δείχνετε την απαραίτητη προσοχή σε αυτά, όταν σας μιλούν. Όταν μιλάτε στα παιδιά, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αποφύγετε τα ακόλουθα, προκειμένου να σας λαμβάνουν υπόψη τους.

• Να κοιτάζετε συχνά μακριά κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

• Να ανταποκρίνεστε στον ενθουσιασμό ενός παιδιού με απρόθυμο τρόπο.

• Να μιλάτε με γρήγορο και νευρικό τρόπο (που μεταφέρει ανυπομονησία).



Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος: Μια σημαντική δεξιότητα


Η γλώσσα του σώματος έχει παραμείνει κατά τη διάρκεια της εξέλιξής μας. Τη χρησιμοποιούμε ακόμα πολύ, αν και χωρίς να το γνωρίζουμε πάντα. Έχουμε χάσει μόνο την ικανότητα να ερμηνεύουμε συνειδητά και να ελέγχουμε τη γλώσσα του σώματος. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το μάθουμε. Υπάρχουν πολλά προφανή μηνύματα που μπορούμε να λάβουμε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας…

• Εάν ένα άτομο κινείται νευρικά κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας και παίζει με τα αυτιά, τη μύτη, ή τα μαλλιά του, μπορεί να δείχνει ότι σας κοροϊδεύει.

• Αν ένα άτομο μιλάει με τις παλάμες του προς τα κάτω, αυτό δείχνει έλεγχο και εξουσία.

• Εάν ένα άτομο μιλά με τις παλάμες του προς τα έξω και προς τα πάνω, αυτό δείχνει έναν ενδοτικό και παθητικό χαρακτήρα.

• Αν ένα άτομο μιλάει με τα χέρια σταυρωμένα ή με τα χέρια πίσω από την πλάτη του, αυτό σημαίνει κυριαρχία και εξουσία.

Αυτά είναι τα εμφανή σημάδια που μπορείτε να προσέξετε. Η κατανόηση τέτοιων σημάτων μπορεί να σας πάρει χρόνο, αλλά θα σας βοηθήσει να «διαβάζετε» τους ανθρώπους και τις προθέσεις τους.

Πηγή