Η σπηλιά των χελιδονιών (Vid)

Ένα από τα πιο βαθιά σπήλαια του κόσμου βρίσκεται στους λόφους του San Luis Potosi στο Μεξικό. Οι ντόπιοι το έχουν ονομάσει «σπηλιά των χελιδονιών», εξαιτίας των εκατοντάδων πουλιών που έχουν φτιάξει τις φωλιές τους στους τοίχους του.




Η σπηλιά των χελιδονιών έχει δημιουργηθεί από τη μακροχρόνια διάβρωση εξαιτίας του νερού. Το σχήμα της είναι περίπου κωνικό και το βάθος της ξεπερνάει τα 500 μέτρα. Η είσοδος της σπηλιάς έχει ελλειπτικό σχήμα, με διαμέτρους περίπου 50 και 60 μέτρα. Οι διαστάσεις του φρεατίου της σπηλιάς αυξάνονται σταδιακά ώσπου καταλήγει τελικά σε ένα δωμάτιο με διαστάσεις 300 επί 130 μέτρα.



Οι διαστάσεις της σπηλιάς την καθιστούν αγαπημένο προορισμό για πολλούς από τους τουρίστες της περιοχής, ιδιαίτερα για τους λάτρεις των ακραίων σπορ. Το βάθος της είναι αρκετά μεγάλο για να επιτρέπει την εκτέλεση base jumping, δηλαδή το άλμα με αλεξίπτωτο από την είσοδο του φρεατίου.

Εξίσου δημοφιλείς είναι η κατάβαση με σκοινί και η αναρρίχηση των κατακόρυφων τοιχωμάτων του σπηλαίου, η οποία διαρκεί κάτι παραπάνω από μια ώρα.

Τέλος δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται τη σπηλιά των χελιδονιών για να απολαύσουν τις θεαματικές πτήσεις των πουλιών που ζουν σε αυτή. Κάθε πρωί, πολλά σμήνη χελιδονιών πετάνε σε κύκλους στο εσωτερικό του φρεατίου, ανεβαίνοντας σταδιακά μέχρι να βγουν πάνω από αυτό. Κάθε απόγευμα αντίθετα, τα πουλιά εκτελούν ελεύθερη πτώση με κλειστά τα φτερά τους από την είσοδο της σπηλιάς και όταν φτάσουν στο ύψος της φωλιάς τους ανοίγουν τα φτερά τους για να παραμείνουν εκεί.

Οι παρακάτω φωτογραφίες και το βίντεο είναι εντυπωσιακά!