Η χελώνα με τη γουρουνίσια μύτη

Ανήκει στο σπάνιο είδος Pig-nosed Turtle της οικογένειας Carettochelys insculpta, που ζει στις λίμνες και τους ποταμούς της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας, και οφείλει την ονομασία της στη γουρουνίσια μύτη της, που θυμίζει ρύγχος χοίρου.





Μάλιστα! Η ομοιότητα είναι εκπληκτική, καθώς, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, τα ρουθούνια της εν λόγω χελώνας έχουν στην άκρη τους ένα σαρκώδες ρύγχος, όμοιο με αυτό των γουρουνιών.



Το μήκος της φτάνει τα 70 εκατοστά και το βάρος της συχνά αγγίζει τα 20 κιλά, ενώ ανήκει στα προστατευμένα είδη, αφού απειλείται από εξαφάνιση. Ζει στο γλυκό νερό και εκτός από την ιδιόμορφη μύτης της, ξεχωρίζει επίσης και για τα πλατιά πόδια της, που μοιάζουν με βατραχοπέδιλα.



Πρόκειται για είδος παμφάγο (κάτι σαν το γουρούνι, δηλαδή), αφού τρώει μια μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, φύλλων, μαλακόστρακων, μαλάκιων και εντόμων, ακόμη νεκρών ζώων που βρίσκει στις όχθες των ποταμών.



Η Pig-nosed Turtle λατρεύει τη λάσπη, αφού περνά σχεδόν ολόκληρο το χρόνο της μέσα σε αυτήν, σκάβοντας και ψάχνοντας για τροφή. Έτσι φαίνεται υποστηρίζει με τον καλύτερο τρόπο άλλη μία ομοιότητα με το γουρούνι (τρίτη στη σειρά). Βασική διαφορά τους, οι ήχοι! Το γουρούνι σε ξεκουφαίνει, ενώ η χελώνα είναι αθόρυβη.










Πηγή