Η λίμνη με τις κηλίδες

Βρίσκεται κοντά στην πόλη Osoyoos στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ηλίμνη με τις κηλίδες ή Spotted Lake έχει μια ασυνήθιστα πολύ υψηλή συγκέντρωση πολλών και διαφορετικών ορυκτών γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες λίμνες.



Θειικό μαγνήσιο, ασβέστιο, θειικά άλατα του νατρίου ενώ περιέχει επίσης εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις οκτώ άλλων μέταλλων, καθώς και μικρές δόσεις από ασήμι και τιτάνιο.

Το νερό της λίμνης εξατμίζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφήνοντας πίσω του μεγάλα «σημεία» των ορυκτών. Ανάλογα με τη σύνθεση σε μεταλλικά στοιχεία οι κηλίδες θα έχουν χρώμα λευκό, ανοιχτό κίτρινο, πράσινο ή και μπλε. Οι κηλίδες που αποτελούνται κυρίως από θειικό μαγνήσιο, το οποίο κρυσταλλώνεται το καλοκαίρι, δημιουργούν φυσικούς «διαδρόμους» γύρω και ανάμεσα τους.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τα ανόργανα άλατα από τη λίμνη χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή πυρομαχικών. Κινέζοι εργάτες δούλευαν για την συλλογή των αλάτων από την επιφάνεια της λίμνης και τα έστελναν στα εργοστάσια πυρομαχικών του ανατολικού Καναδά.















Πηγή