Lac Rose: Μια κατακόκκινη λίμνη

Η λίμνη Retba ή Lac Rose (όπως είναι ευρέως γνωστή) βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου Cap Vert στη Σενεγάλη, βορειοανατολικά του Ντακάρ. Οφείλει την ονομασία της στο παράδοξο κόκκινο χρώμα που έχουν τα νερά της, γεγονός που την καθιστά ως μία από τις πλέον »περίεργες» λίμνες του κόσμου.




Ο κόκκινος χρωματισμός οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα της Lac Rose σε κυανοβακτήρια, ενώ το χρώμα της γίνεται πιο έντονο σε περιόδους ανομβρίας, όταν τα νερά λιγοστεύουν και αναδεικνύεται το χρώμα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.



Η λίμνη είναι, επίσης, γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητά της σε άλατα, γεγονός που επιτρέπει στους κατοίκους της περιοχής να επιπλέουν άνετα στα νερά της. Άλλωστε η συλλογή αλατιού είναι από τις βασικές ασχολίες των ντόπιων, αφού τα ποσοστά στο νερό αγγίζουν το 40%.





Η Lac Rose αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO αλλά και ένα εντυπωσιακό θέαμα για όσους έχουν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά. Οι ντόπιοι, άλωστε, φροντίζουν να διαδίδουν τη φήμη της με κάθε τρόπο, έχοντας δημιουργήσει διάφορους θρύλους σχετικά με τα κατακόκκινα νερά της…














Πηγή