Νανο-αυτί που ακούει τα μικρόβια

Το υπερευαίσθητο «νανο-αυτί» είναι σε θέση να ακούει ήχους ακόμα και στην πιο μικροσκοπική κλίμακα. Το κατασκεύασαν γερμανοί επιστήμονες και ακούει ήχους που είναι ένα εκατομμύριο φορές χαμηλότεροι από τους ήχους που ακούει ένα ανθρώπινο αυτί.




Το εν λόγω κατασκεύασμα μπορεί να βοηθήσει στον τομέα της ιατρικής και της βιολογίας καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία «νανο-φωνών» που καταγράφουν ήχους μικροβίων, βακτηρίων ή και ιών. Η συσκευή που βασίζεται στη νανοτεχνολογία βασίζεται σε ένα νανοσωματίδιο χρυσού διαμέτρου 60 νανομέτρων, που είναι παγιδευμένο σε ένα οπτικο-ηλεκτρικό πεδίο μιας ακτίνας λέιζερ με μήκος κύματος 808 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου).



Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ομάδας Φωτονικής και Οπτοηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου, ένα σωματίδιο μέσα σε μια οπτική παγίδα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί ως ένας ευαίσθητος αισθητήρας ήχου. Το παγιδευμένο σωματίδιο μετακινείται από την αρχική θέση ισορροπίας του ανάλογα με τις δονήσεις των γειτονικών ηχητικών κυμάτων.

Σύμφωνα με τα πειράματα το «νανο-αυτί» ακούει ήχους μέχρι -60 ντεσιμπέλ.

Πηγή