Υπερ-ηφαίστειο ετοιμάζεται να εκραγεί στην Γερμανία

Ένα υπερ-ηφαίστειο σε λήθαργο στη Γερμανία επιδεικνύει κάποια ανησυχητικά σημάδια αφύπνισης. Καραδοκεί μόλις 627 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της φιλήσυχης, κατά τ’ άλλα, λίμνης Laacher See κοντά στη Βόννη και είναι σε θέση να εκτοξεύσει δισεκατομμύρια τόνους μάγματος.



Αυτό το τέρας εκρήγνυται κάθε 10 με 12 χιλιάδες χρόνια και η τελευταία φορά που είχε ξυπνήσει ήταν πριν 12.900 χρόνια, οπότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι ίσως και να «ήρθε η ώρα του».

Το περασμένο έτος, κάλυψε περιοχή σε έκταση 1606 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με τέφρα και πέτρες, με την απαραίτητη φυσικά συνοδεία μικρο-σεισμών, δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ενδείξεις για πιθανό ξύπνημά του.



Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν τελικά όντως ενεργοποιηθεί, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, μαζικές εκκενώσεις, ακόμα και μία βραχυπρόθεσμη παγκόσμια μείωση της θερμοκρασίας, ως αποτέλεσμα της παρεμπόδισης των ηλιακών ακτίνων από τα σύννεφα τέφρας.

Πιστεύεται ότι το ηφαίστειο είναι παρόμοιου μεγέθους και δύναμης με αυτό του Mount Pinatubo στις Φιλιππίνες, το οποίο εξερράγη το 1991 και αποτέλεσε την μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη για τον 20ο αιώνα. Εκείνο τότε είχε εκτινάξει 10 δισεκατομμύρια τόνους μάγματος, 20 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου, 16 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας και είχε προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 0.5C.

Ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι το ηφαίστειο της Laacher See είναι ακόμα ενεργό, μιας και διοξείδιο του άνθρακα αναβλύζει στην επιφάνεια της λίμνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο θάλαμος του μάγματος «εξαερώνεται».


Πηγή