9 παράξενες έρημοι

Όταν ακούμε τη λέξη έρημος, στο μυαλό μας αμέσως έρχονται απέραντες εκτάσεις με άμμο, βράχους, αμμώδεις όχθες και τοπία που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Όλες οι έρημοι όμως δεν είναι ίδιες. Δείτε 9 παράξενες έρημους.





1. Η έρημος με τις λιμνοθάλασσες






2. Η πολύχρωμη έρημος - Painted Desert, ΗΠΑ


Η Painted Desert στην Αριζόνα είναι μια έκταση με λόφους και οροπέδια. Είναι μια άγονη γη, με αραιή βλάστηση και διαβρωμένη σε μεγάλο βαθμό. Το όνομα της το οφείλει στα πολύχρωμα ιζηματογενή στρώματα που εκτίθενται στο λιτό τοπίο.









3. Η μικρότερη έρημος - Carcross Desert, Καναδάς


Η Carcross Desert (που βρίσκεται έξω από το χωριό Carcross στο Yukon) είναι η μικρότερη έρημος του κόσμου. Το ξηρό κλίμα και ο άνεμος έχουν δημιουργήσει αμμόλοφους. Η έρημος Carcoss έχει έκταση 2,6 τετ. χλμ.







4. Η μεγαλύτερη, γύψινη έρημος - White Sands, ΗΠΑ


Ξεκινώντας από την καρδιά της λεκάνης Tularosa είναι ένα από τα πιο παράξενα φυσικά θεάματα του κόσμου -η αστραφτερή λευκή έρημος του Νέου Μεξικού. Εδώ, οι αμμόλοφοι έχουν καταπιεί μια έκταση 712 τετ. χλμ δημιουργώντας τη μεγαλύτερη γύψινη έρημο του κόσμου. Μερικοί αμμόλοφοι στην White Sands ξεπερνούν σε ύψος τα 12 μέτρα.










5. Η Μαύρη Έρημος - Αίγυπτος


Η Μαύρη Έρημος είναι μια περιοχή με βουνά σε σχήμα ηφαιστείου που αποτελούνται από πολλές, μικρές, μαύρες πέτρες. Οι πέτρες βρίσκονται σε όλο το πορτοκαλί-καφέ έδαφος και έτσι δεν είναι και τόσο μαύρες όσο πιστεύουν πολλοί. Η Μαύρη Έρημος είναι ακατοίκητη.



6. Η μεγαλύτερη, αλμυρή έρημος - Salar de Uyuni, Βολιβία


Βρίσκεται στην Βολιβία και είναι η μεγαλύτερη αλμυρή έρημος στον κόσμο, αλλά με καταπληκτική ομορφιά. Είναι εντελώς επίπεδη και τόσο μεγάλη και που η κρυστάλλινη επιφάνεια της αντικατοπτρίζει τον ουρανό δημιουργώντας στο έδαφος διάφορες αποχρώσεις του μπλε. Μια άλλη όμορφη πλευρά της ερήμου είναι οι πολυάριθμες και πολύχρωμες λίμνες. Είναι η μεγαλύτερη αλμυρή έρημος με έκταση 10.582 τετ. χλμ και περιέχει μεγάλες ποσότητες νατρίου, καλίου, λιθίου, μαγνησίου καθώς και βόρακα. Εκτιμάται ότι περιέχει 10 δισεκατομμύρια τόνους αλάτι, εκ των οποίων λιγότερα από 25.000 τόνους εξάγονται κάθε χρόνο.







7. Η ξηρότερη έρημος - Ατακάμα, Χιλή


Σύμφωνα με τη NASA, η Ατακάμα στη Χιλή είναι η ξηρότερη έρημος στον κόσμο κάτι που το επιβεβαιώνει και το National Geographic. Είναι 50 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια και έχει έκταση 105.000 τετ. χλμ. Αποτελείται ως επί το πλείστον από λεκάνες με αλάτι, λάβα και άμμο. Μερικοί μετεωρολογικοί σταθμοί στην έρημο δεν έχουν αναφέρει ποτέ βροχόπτωση. Ακόμα και οι κορυφές των βουνών που φτάνουν πάνω από 6.500 μέτρα δεν έχουν παγετώνες.







8. Μια έρημος καλυμμένη με χιόνι - Τακλαμακάν, Κίνα


Η Τακλαμακάν είναι μια από τις μεγαλύτερες αμμώδεις ερήμους. Καλύπτει μια έκταση 270.000 τετ. χλμ με μήκος 1000 χλμ. και πλάτος 400 χλμ.

Το 2008, στη μεγαλύτερη έρημο της Κίνας εμφανίστηκε η μεγαλύτερη χιονόπτωση και η χαμηλότερη θερμοκρασία της μετά από 11 συνεχόμενες ημέρες χιονόπτωσης. Το χιόνι είναι σπάνιο στην έρημο και ποτέ πριν δεν είχε καλύψει όλη την έρημο.



9. Red Sand Desert (Έρημος με την Κόκκινη Άμμο) - Simpson Desert, Αυστραλία


Βρίσκεται στην Αυστραλία και θεωρείται μία από τις 4 μεγάλες ερήμους της και είναι καταπληκτική λόγω των κόκκινων αμμόλοφων της. Ένα άλλο παράξενο στοιχείο της είναι ότι οι αμμόλοφοι της είναι παράλληλοι, με κατεύθυνση από τον Βορρά στο Νότου λόγω της βλάστησης. Οι αμμόλοφοι έχουν ύψος από 3-30 μέτρα και ο πιο διάσημος είναι ο Big Red με 40 μέτρα ύψος.

Αν και το περιβάλλον της είναι σκληρό, στην έρημο ζουν πάνω από 180 είδη πουλιών, σαύρες και μαρσιποφόρα.






Πηγή