Αλήθειες που δεν γνώριζες για τις θερμίδες

Νομίζετε ότι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο όσον αφορά τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά; Αν ναι, τότε μάλλον το παρόν άρθρο θα αναστατώσει τη διατροφική σας καθημερινότητα – και στη συνέχεια θα σας ανοίξει τα μάτια.






Κάποιοι θεωρούν τις θερμίδες το μεγαλύτερό τους εχθρό, που κρύβεται πίσω από κάθε τροφή με σκοπό να εξολοθρεύσει την ωραία τους σιλουέτα, οι περισσότεροι όμως γνωρίζουν σε γενικές γραμμές ότι οι θερμίδες είναι ουσιαστικά μονάδες μέτρησης της ενέργειας που μας παρέχουν οι διάφορες τροφές και ξέρουν πως όταν καταναλώνουν πολλές, η ζυγαριά θα πάψει να είναι ευγενική μαζί τους.

Ακόμη, όμως, κι αν ανήκετε στη δεύτερη ομάδα ανθρώπων, γνωρίζετε πόσες θερμίδες «κρύβονται» στο αγαπημένο σας σάντουιτς ή πόσες καταναλώνετε όταν τρώτε έξω; Οι περισσότεροι απ’ ό,τι φαίνεται όχι, καθώς πιστεύουν πως η σαλάτα με τη σος και τα κρουτόν έχει λίγες θερμίδες επειδή είναι σαλάτα ή πως τα αναψυκτικά δεν τους παχαίνουν επειδή είναι υγρά. Συν του ότι είναι ελάχιστοι όσοι υπολογίζουν τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνουν σωστά, βάσει του σωματικού τους βάρους, του ύψους, της σωματικής δραστηριότητας κ.ο.κ.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που μας μπερδεύει τόσο πολύ με το θέμα «θερμίδες»; Τα παρακάτω 8 σημεία θα ρίξουν φως στην υπόθεση και θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο σωστό δρόμο.

1.Οι μερίδες στα εστιατόρια είναι πέραν του δέοντος


Μπορεί να σας ευχαριστεί το γεγονός ότι το πιάτο που έρχεται μπροστά σας όταν παραγγέλνετε τη σπαγγέτι σας σε ένα εστιατόριο σίγουρα δεν θα σας αφήσει πεινασμένους, στην πραγματικότητα, όμως, οι μερίδες που συναντούμε έξω συχνά μπορεί να είναι δυο φορές μεγαλύτερες του φυσιολογικού. Αυτό, κατ’ επέκταση σημαίνει πως κι εμείς λαμβάνουμε σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες, καθώς όσο περισσότερο φαγητό υπάρχει στο πιάτο μας, τόσο περισσότερο καταναλώνουμε (κατά μέσο όρο μάλιστα, καταναλώνουμε 30% περισσότερο, σύμφωνα με διάφορες μελέτες). Η λύση: Προσπαθήστε να υπολογίσετε το μέγεθος της μίας μερίδας και να καταναλώσετε μόνο αυτή την ποσότητα από το σύνολο του φαγητού που υπάρχει μπροστά σας. Μέχρι να το καταφέρετε, προσπαθήστε να τρώτε το μισό σας γεύμα και ζητήστε να σας πακετάρουν την υπόλοιπη μερίδα, έτσι ώστε να την πάρετε μαζί σας.



2.Οι συσκευασμένες μερίδες μπερδεύουν


Άλλος ένας λόγος που υπάρχει σύγχυση στην καταμέτρηση θερμίδων είναι το ότι δεν είναι και τόσο συγκεκριμένες όταν αγοράζουμε συσκευασμένες τροφές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δημητριακών: ενώ μια μερίδα θεωρείται ότι είναι τα 50 γραμμάρια, ανάλογα με τα δημητριακά αυτό μπορεί να σημαίνει από μισό φλιτζάνι μέχρι ένα ή και παραπάνω, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ξεπερνούν τη μία μερίδα, προσπαθώντας να κάνουν υπολογισμούς με το μάτι. Σύγχυση υπάρχει επίσης και σε διάφορα σνακ, τα οποία περιέχουν 2 ή 3 μερίδες ανά σακουλάκι και πολλές φορές καταναλώνονται ως μία μερίδα. Η λύση: Είναι απλό. Απλώς κοιτάζετε τις ετικέτες του προϊόντος που πρόκειται να καταναλώσετε, έτσι ώστε να ξέρετε περίπου πόσες μερίδες περιέχει η συσκευασία και να μην καταναλώσετε περισσότερο από μία. Όσον αφορά τα δημητριακά, αποφύγετε αυτά που περιέχουν τσιπς σοκολάτας κ.λπ., τα οποία θα σας φορτώσουν με έξτρα θερμίδες.

3.Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες


Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μία θερμίδα από διαφορετικές τροφές δεν είναι πάντα η ίδια. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, οι θερμίδες που προέρχονται από τροφές που χρειάζονται περισσότερο μάσημα (όπως τα λαχανικά, η ολική άλεση, τα φρούτα κ.λπ) αυξάνουν την καύση θερμίδων, προκειμένου να περάσουν οι τροφές αυτές από την πεπτική διαδικασία. Πέραν αυτού, τα συστατικά μιας τροφής μπορεί να αυξήσουν τις καύσεις, όπως π.χ. τα μπαχαρικά, η καφεΐνη κ.λπ. και να δώσουν ώθηση στο μεταβολισμό μας. Η λύση: Για πολλούς ειδικούς η ποιότητα των θερμίδων παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ποσότητα, γι’ αυτό αποφύγετε τις ανθυγιεινές, επεξεργασμένες τροφές, τα αναψυκτικά κ.ο.κ. και προτιμήστε να λαμβάνετε τις περισσότερες θερμίδες σας από φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη κ.ο.κ.

4.Οι μετρήσεις θερμίδων στα μηχανήματα γυμναστικής δεν είναι πάντα έγκυρες


Ξυπνάτε το πρωί, κάνετε το διάδρομό σας και βλέπετε στην οθόνη ότι κάψατε γύρω στις 600 θερμίδες, με αποτέλεσμα όλη την ημέρα να είστε έτοιμοι να παραγγείλετε από την απέναντι ψησταριά τις… 600 θερμίδες που χάσατε με τον ιδρώτα σας. Έρευνα, όμως, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι τα μηχανήματα αυτά υπερεκτιμούν τις θερμίδες που χάνουμε κατά μέχρι και 20%, καθώς δεν συνυπολογίζονται σωστά το ύψος, το βάρος, η ηλικία, το σωματικό λίπος και ο βαθμός δυσκολίας για τον καθένα. Η λύση: Μη δίνετε τόση σημασία σε αυτούς τους μετρητές και προτιμήστε να γυμνάζεστε βάζοντας χρονικά όρια στον εαυτό σας, τα οποία θα προσπαθείτε κάθε φορά να ξεπεράσετε. Ένας μετρητής καρδιακών παλμών θα σας βοηθήσει επίσης, δείχνοντάς σας πόσο έντονη είναι η άσκησή σας.

5.Η άσκηση φέρνει… πείνα – ή μήπως όχι;




Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα ερευνών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα όσον αφορά το αν η άσκηση τελικά αυξάνει ή μειώνει την όρεξη, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μετά την άσκηση δικαιούνται περισσότερο φαγητό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, το ότι κάψατε κάποιες θερμίδες με μία ώρα άσκηση (οι οποίες δεν γνωρίζετε ακριβώς πόσες είναι), δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε ανεξέλεγκτα junk food, πατατάκια, γλυκά κ.ο.κ., γιατί με αυτή την τακτική θα λάβετε τελικά περισσότερες θερμίδες από όσες ενδεχομένως κάψατε. Η λύση: Για να μην αισθάνεστε… λιγούρες μετά το γυμναστήριο, φροντίστε να φάτε σωστά πριν. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε τα πάντα, αλλά να συνδυάσετε λίγους υδατάνθρακες με πρωτεΐνη (π.χ. ένα σάντουιτς ολικής άλεσης με γαλοπούλα και ταχίνι ή μια μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα). Βάσει της έντασης της άσκησής σας, ενδεχομένως να θελήσετε να φάτε κάτι και μετά το γυμναστήριο. Μην καταπιέσετε τον εαυτό σας να μην φάει, απλώς περιοριστείτε στις 200 θερμίδες για άσκηση διάρκειας μεγαλύτερης των 45 λεπτών.

6.Τα σνακ δεν μπορούν να είναι κανονικά γεύματα


Οι ειδικοί συστήνουν 5 γεύματα την ημέρα, τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα σνακ, έτσι ώστε να δίνουμε «καύσιμο» στο μεταβολισμό μας κάθε 3 ώρες. Σκεφτείτε, όμως, τι θα γίνει αν μετατρέψετε τα σνακ (τα οποία πρέπει να είναι πιο ελαφριά από τα κυρίως γεύματα) σε κανονικά γεύματα (π.χ. 1 πιάτο μακαρόνια με τυρί) και τρώτε 5 κύρια γεύματα μέσα στην ημέρα. Οι θερμίδες που λαμβάνετε θα εκτοξευθούν στα ύψη, το ίδιο και ο δείκτης της ζυγαριάς σας κι εσείς θα περνάτε το περισσότερο μέρος της ημέρας με φουσκωμένη κοιλιά… Η λύση: Ετοιμάστε από πριν τα σνακ σας, έτσι ώστε να είναι έτοιμα τη στιγμή που πεινάτε και να μην έχετε φόβο να παρασυρθείτε όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής. Προτιμήστε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, ολική άλεση, άπαχη πρωτεΐνη κ.λπ.

7.Τα υγρά περιέχουν θερμίδες


Ένα αναψυκτικό μπορεί να σας ξεδιψάει και να σας φαίνεται απλώς σαν ένα νερό με γλυκαντικά και ανθρακικό, τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Εκατοντάδες από τις θερμίδες που λαμβάνετε καθημερινά μπορεί να προέρχονται από αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, ενώ σύμφωνα με μελέτη του 2002, η πρόσληψη θερμίδων από τέτοιου είδους υγρά φτάνει το 21% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά. Η λύση: Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε από αυτές τις πηγές είναι να προτιμήσετε μικρές συσκευασίες, αν δεν μπορείτε να καλύψετε την ανάγκη σας με νερό και καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Ακόμη, πιείτε το χυμό σας σε μικρότερα ποτήρια ή ακόμη καλύτερα, προτιμήστε ολόκληρο το φρούτο αντί για το χυμό του, ο οποίος υστερεί σε φυτικές ίνες και υπερτερεί σε θερμίδες.

8.Υπάρχουν «υγιεινές» τροφές με κρυμμένα συστατικά


Τ’ ότι τα κουλουράκια που λιγουρεύεστε δεν περιέχουν τρανς λιπαρά, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν και θερμίδες. Εξακολουθούν να περιέχουν ζάχαρη, νάτριο και άλλα βλαβερά συστατικά, ενώ μην ξεχνάτε ποτέ ότι ακόμη και στις βερσιόν με τις χαμηλότερες θερμίδες, όταν αφαιρείται κάτι, προστίθεται κάτι άλλο, οπότε καλύτερα να είστε επιφυλακτικοί. Η λύση: Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, ακόμη και στα προϊόντα με την ετικέτα «φυσικά» και αποφύγετε αυτά που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μεγάλες ποσότητες νατρίου και μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Πηγή