Ξέρετε γιατί τα κράκερ έχουν τρύπες;

Όλα τα κράκερ που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ακόμη και τα χειροποίητα, έχουν τρύπες. Σκεφτήκατε, μήπως, ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι μια «κατασκευαστική ανωμαλία» ή κάποιο κουσούρι; Oι τρύπες στα κράκερ είναι εκεί για κάποιο λόγο και σίγουρα δεν είναι τυχαίες.




Στην πραγματικότητα, συντελούν στο σωστό ψήσιμο των κράκερ και χωρίς αυτές τα εν λόγω τραγανά μπισκότα δεν θα είχαν ούτε τη γεύση αλλά ούτε και την εμφάνιση που έχουν.



Τα πράγματα έχουν ως εξής: Αυτές οι μικρές τρύπες επιτρέπουν στον ατμό να διαφύγει από τη ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος, με αποτέλεσμα τα κράκερ να παραμένουν λεπτά και τραγανά και να μην φουσκώνουν όπως τα μπισκότα. Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη: Η ζύμη πλάθεται σε λεπτό πάχος και στη συνέχεια με ένα ειδικό εργαλείο σχηματίζονται στην επιφάνειά της διάσπαρτες τρύπες, σε αριθμό και θέσεις συγκεκριμένες, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμεί ο κατασκευαστής να δώσει στα κράκερ.

Αν οι τρύπες είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη, τότε το κράκερ θα γίνει πολύ ξηρό και σκληρό, ενώ αν είναι πολύ μακριά μεταξύ τους θα προκύψουν προϊόντα με φουσκάλες (όπως τα γνωστά cream κράκερ). Οι τρύπες, λοιπόν, είναι αυτές που διαφοροποιούν τα κράκερ από τα μπισκότα. Γιατί τα μπισκότα πρέπει να φουσκώσουν, ενώ τα κράκερ πρέπει να ψηθούν και να παραμείνουν λεπτά και τραγανά.

Πηγή