Τα προβλήματα που μας προκαλεί η βαρυχειμωνιά

Έξω έχει παγωνιά και οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για δριμύ ψύχος και τις επόμενες ημέρες. Και μέσα σε όλα αυτά, εσείς βασανίζεστε από τα προβλήματα που προκαλεί η βαρυχειμωνιά στον οργανισμό σας. Ποια είναι αυτά και πώς αντιμετωπίζονται;


Συνάχι-κρυολόγημα


Χειμώνας πέρα από χαμηλές θερμοκρασίες και συννεφιά σημαίνει και κρυολογήματα, μάτια που τρέχουν, βουλωμένη μύτη, πυρετό και βήχα. Οι ιώσεις καραδοκούν παντού και τα κρυολογήματα είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη.

Λύση: τον χειμώνα είμαστε όλοι λίγο έως πολύ εκτεθειμένοι στις ιώσεις. Ωστόσο, έχουμε ακόμη κάποια «όπλα» απέναντί τους, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η πρόσληψη βιταμινών που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα-μην ξεχνάτε τα θαυματουργά πορτοκάλια και τον χυμό τους-καθώς και η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή. 


Ξηροδερμία


Το νούμερα ένα σύμπτωμα του χειμώνα και των χαμηλών θερμοκρασιών, δεν είναι άλλο από την ξηροδερμία. Το δέρμα «σκάει», κάνει ρυτίδες και σε ακραίες περιπτώσεις δημιουργούνται και πληγές. Το δέρμα μας έχει την ικανότητα να ενυδατώνεται με δύο τρόπους: από το νερό και τα υγρά που προσλαμβάνουμε και από την υγρασία του αέρα. Όταν όμως τον χειμώνα, ο αέρας γίνεται ξηρός, χάνεται η απαιτούμενη υγρασία και έτσι το δέρμα, αν δεν ενυδατώνεται επαρκώς με άλλους τρόπους, ξηραίνεται. 


Λύση: μην ξεχνάτε την φροντίδα του δέρματός σας ούτε ένα λεπτό τώρα τον χειμώνα. Φροντίστε να το ενυδατώνεται καθημερινά με κρέμες ενυδάτωσης, πίνετε πολύ νερό και προφυλάξτε όσο είναι δυνατόν τα χέρια σας από την παγωνιά φορώντας γάντια.



Πονοκέφαλοι-ημικρανίες


Μπορεί η παρατεταμένη κακοκαιρία του χειμώνα και η βασανιστική συννεφιά να μας προκαλέσουν ημικρανίες ή πονοκέφαλο; Ναι, απαντούν οι ειδικοί καθώς ο ήλιος απελευθερώνει στον οργανισμό μας την θαυματουργή βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει συνδεθεί με πονοκεφάλους. 


Λύση: αν υποφέρετε και εσείς από την χειμωνιάτικη κακοκεφιά, δεν έχετε παρά να αγοράσετε τους ειδικούς λαμπτήρες φωτισμού που «μιμούνται» το φυσικό φως και καταπολεμούν τους πονοκεφάλους και να προσπαθείτε με κάθε τρόπο να βγαίνετε στον ήλιο ακόμη και αν είναι ήλιος με...δόντια.


Ξηροφθαλμία


Ο άνεμος που φυσά συχνά τον χειμώνα παρασύρει μαζί του σκόνη και μικροσωματίδια που καταλήγουν στα… μάτια μας. Έτσι, συχνά τον χειμώνα, τα μάτια μας τσούζουν και κοκκινίζουν.
Λύση: ακόμη και αν επικρατεί συννεφιά, φορέστε γυαλιά ηλίου για να προστατέψετε τα μάτια σας από την σκόνη που αιωρείται. Αν το πρόβλημά σας επιμένει, προμηθευτείτε τεχνητά δάκρυα για να καταπολεμήσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα.



Αφυδάτωση


Μπορεί το καλοκαίρι να είμαστε όλη μέρα με ένα μπουκαλάκι νερό στην τσάντα, όμως τον χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, πολλές φορές ξεχνάμε εντελώς να πιούμε ακόμη και ένα ποτήρι νερό. Έτσι, ο οργανισμός αφυδατώνεται μέρα με τη μέρα, το δέρμα «σκάει» και τα προβλήματα ξεκινούν. 


Λύση: Μπορεί το κρύο να είναι τσουχτερό, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσουμε εντελώς την αναπλήρωση υγρών στον οργανισμό μας. Να πίνετε καθημερινά 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα χωρίς να ξεχνάτε τα ροφήματα που επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγετε τα ντεκαφεϊνέ ροφήματα καθώς είναι διουρητικά και έτσι ο οργανισμός και πάλι οδηγείται στην αφυδάτωση παρά την κατανάλωση πολλών τέτοιων ροφημάτων.

Πηγή