Βιβλία που άλλαξαν την ανθρωπότητα

Από την αυγή του πολιτισμού, οι άνθρωποι καταγράφουν τις σκέψεις τους σε τοίχους σπηλιών, πέτρινες πλάκες, πάπυρους και σε βιβλία. Πολλές φορές, η δημοσίευση κάποιων σκέψεων προκάλεσε ριζοσπαστικές αλλαγές και η κοινωνία άλλαξε για πάντα.




Η Πολιτεία του Πλάτωνα




Ολόκληρη η Πολιτεία χωρίζεται σε 10 βιβλία, ο διαχωρισμός της οποίας δεν προέρχεται από τον Πλάτωνα αλλά από τους μεταγενέστερους εκδότες και μελετητές.

-Μια επιγραμματική περιγραφή των περιεχομένων κάθε βιβλίου:
-Εισαγωγή. Συγκέντρωση στον Κέφαλο. Δικαιοσύνη και αδικία.
-Ανάπτυξη της Ιδεώδους Πολιτείας. Αρχές κοινωνικής οργάνωσης και ανάγκη προστασίας. Φύλακες.
-Εκπαίδευση των φυλάκων.
-Δημιουργοί, φύλακες-επίκουροι, φύλακες-άρχοντες.
-Αρμονία πόλης και ψυχής. Τα 3 μέρη της ψυχής.
-Οικογένεια και κοινοκτημοσύνη.
-Φιλόσοφοι-βασιλείς. Ορισμός του φιλοσόφου. Η Γραμμή. Η αλληγορία του σπηλαίου.
-Ανώτατη εκπαίδευση.
-Αποτυχημένα πολιτεύματα.
-Διαμάχη μεταξύ φιλοσοφίας και ποίησης. Αποκλεισμός της μιμητικής τέχνης από την Πολιτεία.
-Αθανασία της ψυχής.

Γιατί ήταν ριζοσπαστική η Πολιτεία; Ο Πλάτων περιγράφει τα βασικά ανθρώπινα ήθη και μια δίκαιη κοινωνία μέσα από διαλόγους με τους συγχρόνους του.

The Rules of Association Football, Ebenezer Cobb Morley




Πριν από αυτό το βιβλίο οι ποδοσφαιρικοί αγώνες ήταν κάτι σαν τσακωμοί μεταξύ μεθυσμένων χούλιγκαν αλλά με τη συγγραφή του ορίστηκαν οι κανόνες για το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, Ισαάκ Νεύτων




Οι «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας» θεμελίωσαν με λεπτομέρειες δύο περιεκτικές και επιτυχημένες φυσικές θεωρίες: τους νόμους της κίνησης του Νεύτωνα, από τους οποίους αναπτύχθηκε η κλασική μηχανική. Και τον Νόμο της Παγκόσμιας Έλξης του Νεύτωνα, ο οποίος περιγράφει τη θεμελιώδη δύναμη της βαρύτητας.

Κοινός Νους, Τόμας Πέιν




Ο Πέιν πήγε στην Αμερική, όταν η σύγκρουση μεταξύ αποικιών και Αγγλίας έφτανε στο αποκορύφωμά της. Υποστήριξε, ότι η υπόθεση της Αμερικής δεν θα έπρεπε να είναι απλώς μία εξέγερση κατά των φορολογικών μέτρων, αλλά η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της. Την ιδέα αυτή προέβαλε στο πενηντασέλιδο φυλλάδιο του «Κοινός Νους», το οποίο κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου 1776 και συνετέλεσε περισσότερο από κάθε άλλο μεμονωμένο έντυπο στο να ανοίξει ο δρόμος για τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που κυρώθηκε ομόφωνα στις 4 Ιουλίου 1776.

Φύλλα Χλόης, Ουώλτ Ουίτμαν




Ο Ουώλτ Ουίτμαν βρήκε τον τρόπο να ενώσει τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό στον υπερβατικό ελεύθερο στίχο του και να ανοίξει την ποίηση για τον απλό άνθρωπο.

Κάμα Σούτρα




Γιατί ήταν ριζοσπαστικό; Είναι το πρώτο βιβλίο του κόσμου για το σεξ. Περιέγραφε 64 σεξουαλικές στάσεις αναλυτικότατα -οι εικόνες προστέθηκαν αργότερα.

Το περιεχόμενό του είναι (χωρισμένο σε κεφάλαια από τον Sir Richard Burton):

-Εισαγωγή στην ενότητα "Kama Sutra"
-Για τη σεξουαλική ένωση
-Σχετικά με την ανεύρεση συζύγου
-Σχετικά με τη σύζυγο
-Σχετικά με τις συζύγους άλλων ανδρών
-Σχετικά με τις πόρνες
-Για τους τρόπους με τους οποίους κάποιος ελκύει τους άλλους

Η Ζούγκλα, Άπτον Σίνκλερ



Η Ζούγκλα, αποτέλεσε σταθμό τόσο για τη δική του καταξίωση όσο και για την ιστορία του νατουραλιστικού, προλεταριακού μυθιστορήματος. Ήταν μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη δημοσιογραφική του έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία ζωικών τροφίμων, που είχε ως αποτέλεσμα τη θέσπιση νομικών διατάξεων για τις προδιαγραφές παραγωγής.

Ο Πόλεμος των Κόσμων, Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς 




Είναι μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Χ. Τζ. Γουέλς, που εκδόθηκε το 1898. Περιγράφει τις εμπειρίες ενός ανώνυμου αφηγητή που διασχίζει τα προάστια του Λονδίνου καθώς η Αγγλία δέχεται επίθεση από Αρειανούς. Είναι μία από τις πρώτες ιστορίες που περιγράφει με λεπτομέρειες μία σύγκρουση ανάμεσα στον άνθρωπο και μία εξωγήινη φυλή.

Μία δικαίωση των δικαιωμάτων της γυναίκας, Μαίρη Γούλστονκραφτ Σέλλεϋ




Η Μαίρη Γούλστονκραφτ ήταν Αγγλίδα συγγραφέας και σύζυγος του ρομαντικού ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ, γνωστή για το μυθιστόρημά της «Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας». Έγραψε το πρώτο μανιφέστο για τα Δικαιώματα του γυναικείου κινήματος. Υποστήριξε ότι οι γυναίκες δεν ήταν περιουσία κανενός, έπρεπε να εκπαιδεύονται και είναι ανθρώπινα όντα.


Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά, Χάριετ Μπίτσερ Στόου




Εκδόθηκε το 1852 και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην συμπεριφορά απέναντι στους Αφροαμερικανούς και τη δουλεία στις ΗΠΑ. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση το μυθιστόρημα αυτό ενέτεινε τη διαμάχη μεταξύ Αμερικανικού Βορρά και Νότου, η οποία οδήγησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Πηγή