Στα 14 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της Γης το 2100.

Μέσα στο έτος που διανύουμε, ο πληθυσμός της Γης αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια, ενώ η επικρατέστερη εκτίμηση υπαγορεύει ότι θα σταθεροποιηθεί σε περίπου εννέα δισεκατομμύρια στα μέσα του αιώνα. Τώρα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν σε έκθεσή τους ότι,...

εάν δεν καταβληθεί προσπάθεια για την ανάσχεση των ρυθμών αύξησης του πληθυσμού, ο αριθμός των κατοίκων της Γης το 2100 θα είναι διπλάσιος απ' ό,τι σήμερα.
«Κανείς δεν εγγυάται ότι αυτό το σενάριο [της σταθεροποίησης του πληθυσμού στα 9 δισεκατομμύρια] θα υλοποιηθεί, καθώς οι χώρες με υψηλά ποσοστά γεννήσεων ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιτύχουν μείωση στον αριθμό των γεννήσεων όσο σύντομα χρειάζεται», λέει η διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών Χάνια Ζλότνικ. «Ακόμη και χώρες με μέσα ποσοστά γεννήσεων θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση εάν θέλουν να αποφύγουν διαρκείς αυξήσεις του πληθυσμού σε μη βιώσιμα επίπεδα».
Σύμφωνα με την έκθεση του Ο.Η.Ε., ο μόνος τρόπος να σταθεροποιηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι τα ποσοστά των γεννήσεων να πέσουν κάτω από το «επίπεδο διαδοχής» - δηλαδή αντικατάστασης του πληθυσμού από τη μία γενιά στην επόμενη- και να σταθεροποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η προειδοποίηση αφορά κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι γεννήσεις αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς, καθώς ήδη είναι πιο ευάλωτες στον υποσιτισμό. Ειδικότερα για την Αφρική, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι «ακόμη και με σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των γεννήσεων, ο πληθυσμός πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 150% έως το 2100 και πολλές αφρικανικές χώρες θα δουν τους πληθυσμούς τους να τετραπλασιάζονται».


Εξι πληθυσμιακά σενάρια
Τα Ηνωμένα Έθνη «βλέπουν» έξι σενάρια για τη μελλοντική μεταβολή του παγκόσμιου πληθυσμού, τα οποία βασίζονται στις αλλαγές στους ρυθμούς γεννήσεων και άλλους παράγοντες.
Το μεσαίο σενάριο προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα φθάσει τα 9,4 δισεκατομμύρια το 2070 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, ο ρυθμός των γεννήσεων θα πρέπει να μειωθεί κατά πολύ στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και ενώ πολλοί ειδικοί συμφωνούσαν μέχρι πρότινος με αυτήν την πρόβλεψη, η υλοποίησή του μοιάζει πλέον δύσκολη υπόθεση, σύμφωνα και με το νέο «καμπανάκι» του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου