Από τις πιο ζεστές χρονιές το 2010.


Μέσα στις τρεις πιο θερμές χρονιές στη Γη τα τελευταία 160 χρόνια συγκαταλέγεται το 2010, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η τελευταία δεκαετία είναι η πλέον θερμή όλων των προηγουμένων, τουλάχιστον όσων υπάρχουν μετεωρολογικά στοιχεία.

Οι δύο προηγούμενες εξίσου θερμές χρονιές ήταν το 1998 και το 2005. Όπως επισημαίνεται, η φετινή είναι η πλέον θερμή ακόμα και σε σχέση με αυτές τις δύο. Ωστόσο, οι επιστήμονες κρατούν μερικές επιφυλάξεις, καθώς ενδέχεται το 2010 να χάσει την πρωτιά εάν ο Δεκέμβριος δεν αποδειχθεί και τόσο ζεστός.

Μάλιστα, σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στο Μεξικό στη διάρκεια της διάσκεψης του Κανκούν, επισημάνθηκε ότι αν ο Δεκέμβριος ακολουθήσει τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, τότε το 2010 θα πέσει στην τρίτη θέση. Και είναι αλήθεια ότι μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε καλοκαίρι, στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως υπάρχει βαρυχειμωνιά με χιόνια και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, την ίδια ώρα παρατηρούνται και εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε άλλα μέρη του πλανήτη, κυρίως στην Αφρική, σε τμήματα της Ασίας και σε τμήματα στης Αρκτικής. Για αυτό, ίσως και να αντισταθμιστούν οι χαμηλές της Βόρειας και Kεντρικής Ευρώπης και τελικά το 2010 να κερδίσει τον τίτλο της πιο θερμής χρονιάς από το 1850.

Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα τελικά αποτελέσματα για το τρέχον έτος θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2011. Ωστόσο αυτή η περίεργη γενική άνοδος της θερμοκρασίας σε σχέση με το παρελθόν ανησυχεί τους επιστήμονες και δείχνει περίτρανα ότι κάτι με το κλίμα στον πλανήτη γη δεν πάει καλά...

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου