Το αρχαιότερο κομμάτι Γης.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε στον αρκτικό Καναδά πετρώματα που είναι πιθανώς τα αρχαιότερα που έχουν ποτέ βρεθεί στον πλανήτη μας και προέρχονται λίγο μετά από τη "γέννηση" της Γης, πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.


Με το πέρασμα των δισεκατομμυρίων ετών μέχρι σήμερα, τα γήινα πετρώματα έχουν υποστεί αλλεπάλληλες επεξεργασίες, όπως προσμίξεις και λιώσιμο, όμως τα βράχια που ανακαλύφθηκαν στην αρκτική νήσο Μπάφιν, φαίνεται να περιέχουν τις χημικές "υπογραφές" των αρχέγονων πετρωμάτων, που χρονολογούνται λίγο μετά το βίαιο σχηματισμό του πλανήτη μας.
Οι γεωχημικές "υπογραφές" στις αρκτικές λάβες είναι τουλάχιστον 4,45 δισεκατομμύρια χρόνια παλαιές, ενώ η Γη έχει ηλικία 4,54 δισ. ετών. Οι λάβες που βρέθηκαν, προέρχονται από ηφαιστειακές εκρήξεις πριν από περίπου 60 εκατ. χρόνια, όμως περιέχουν μέσα τους τις χημικές "υπογραφές" από μια πολύ πιο αρχαία πηγή προέλευσης.
Η ανακάλυψη, υπό τον δρα Μάθιου Τζάκσον του τμήματος γεωεπιστημών του πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το "Science". "Ίσως ανακαλύψαμε το αρχαιότερο κομμάτι της Γης", δήλωσε ο Τζάκσον.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι κάτω από την περιοχή του Αρκτικού βρίσκονται μέχρι σήμερα μικρά τμήματα του μανδύα (δηλαδή του στρώματος που μεσολαβεί μεταξύ του επιφανειακού φλοιού και του πυρήνα στο κέντρο της Γης) που έχουν διατηρηθεί ουσιαστικά αμετάβλητα από τότε που σχηματίστηκε ο πλανήτης μας.
Η ηλικία αυτών των αρχέγονων πετρωμάτων υπολογίστηκε με την μελέτη των ισοτόπων του αερίου ηλίου που βρίσκεται εγκλωβισμένο στη λάβα. Η χρονολόγηση των 4,45 δισ. ετών σημαίνει ότι τα δείγματα του αρκτικού μανδύα αποτελούν απομεινάρια μιας εποχής που είχε μεν σχηματιστεί ο πυρήνας, αλλά όχι ακόμα ο φλοιός της Γης.
Η αναζήτηση ιχνών από τα αρχαιότερα γήινα πετρώματα αποτελεί το "ιερό δισκοπότηρο" της σύγχρονης γεωλογίας. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, τότε θα θέσει σε αμφισβήτηση τις κυρίαρχες θεωρίες για τη δημιουργία του πλανήτη μας, επειδή ο αρχαίος μανδύας που ανακαλύφθηκε, έχει διαφορετική χημική σύσταση σε σχέση με αυτή που προβλέπουν οι θεωρίες. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η πρώιμη Γη είχε μια πολύ πιο πολύπλοκη γεωλογική ιστορία από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Πάντως διάφοροι επιστήμονες, όπως ο γεωχημικός Άλμπερτ Χόφμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ και ο καθηγητής Τιμ Έλιοτ του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο έχουν όντως βρεθεί τόσο παλαιά πετρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου