Θαλάσσιο σαλιγκάρι που παράγει φως.

Hinea brasiliana luminescent snails
Ένα μικρό σαλιγκάρι που παράγει φως ανακάλυψαν ερευνητές. Το σαλιγκάρι αυτό εμφανίζεται στην Αυστραλία και χρησιμοποιεί το κέλυφός του για να... 

διαδίδει το φως και να προστατεύεται από τα αρπακτικά ζώα.

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι είχαν ανακαλύψει από το 1988 ότι το σαλιγκάρι, Hinea brasiliana, παράγει φως- ένα φαινόμενο γνωστό ως βιοφωτισμός-. Η έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στα Πρακτικά της Βασιλικής Εταιρείας Β περιγράφει πως το σαλιγκάρι χρησιμοποιεί το κέλυφός του για να παίρνει αυτή την πράσινη λάμψη του, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Το σαλιγκάρι αποτελεί μέρος της οικογένειας Planaxidae, επίσης γνωστή ως <<clusterwinks>>, ζει κοντά στην άμπωτη, σε βραχώδης παραλίες και εμφανίζεται κυρίως στην Νότιο Αυστραλία.

Ο βιοφωτισμός είναι μια κοινή μέθοδος επικοινωνίας μεταξύ των μαλακίων του νερού, όπως καλαμάρια λέει ο δρ. Nerida Wilson, ένας θαλάσσιος ερευνητής του Μουσείου του Σίνδεϊ. Ο βιοφωτισμός στα θαλάσσια σαλιγκάρια είναι πολύ σπάνιος και έχει βρεθεί μόνο μια χούφτα ομάδων, λέει.

Το Hinea Brasiliana παράγει φως από δύο κύτταρα που είναι κρυμμένα κάτω από το κέλυφός του. Το κέλυφός του είναι σκληρό, αδιαφανές και χρώματος κίτρινου.

ABCnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου