Μπορεί κάτι τέτοιο σε πολλούς να φάνταζε πολύ μακρινό, αλλά έγινε. Είναι πραγματικότητα. Ο πρώτος έστω και πρωτόγονος εγκέφαλος που συνδέθηκε με ένα ρομπότ είναι...
πλέον γεγονός. Είναι ένα σημαντικό βήμα, ένα άλμα για την ρομποτική.
Η είδηση αφορά λοιπόν ένα ρομπότ το οποίο συνδέθηκε για πρώτη φορά με ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα και το όνομα αυτού Gordon. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία, κατάφεραν να συνδέσουν σε ένα μικρό ρομπότ εγκεφαλικά κύτταρα ποντικιού τα οποία είχαν καλλιεργήσει πρώτα, με σκοπό όχι την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονται οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο.
Επιπλέον η μελέτη των εγκεφαλικών κυττάρων, θα μπορέσει να βοηθήσει στην μάχη κατά νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Alzheimer.
Ο εγκέφαλος είναι από τα λιγότερο ερευνημένα όργανα του ανθρώπινου σώματος και κρύβει ακόμα πολλά μυστικά. Για τις περισσότερες παθήσεις που τον αφορούν γνωρίζουμε ελάχιστα. Μια μελέτη όπως αυτή που περιγράφουμε θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις αλλά και να πυροδοτήσει έρευνες για νέα φάρμακα ή θεραπείες.
Η όλη διαδικασία σύνδεσης μεταξύ ρομπότ και εγκεφαλικών κυττάρων έχει ως εξής:
Αρχικά οι επιστήμονες πήραν εγκεφαλικά κύτταρα από έμβρυα ποντικών. Στη συνέχεια τα διαχώρισαν μεταξύ τους με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων. Τα μεμονωμένα νευρικά κύτταρα, τοποθετήθηκαν σε μια πλάκα 8Χ8 εκατοστών με το απαραίτητο θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξή τους και πάνω στην οποία υπήρχε μία διάταξη 60 ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια καθώς αναπτύσσονται τα εγκεφαλικά κύτταρα πάνω στην ειδική πλάκα, ουσιαστικά θα παίξουν τον ρόλο των νεύρων που θα μεταφέρουν προς το ρομπότ εντολές για την κίνηση (το ρομπότ κινείται σε τροχούς) αλλά και για να εισέρχονται τα ερεθίσματα από το περιβάλλον προς τον εγκέφαλο από τους αισθητήρες του ρομπότ. Επισημαίνεται ότι το ρομπότ κινείται και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω του εγκεφάλου.
Λόγω του ότι ο εγκέφαλος για να αναπτυχθεί και να παραμείνει ζωντανός χρειάζεται ειδικές συνθήκες (θερμοκρασία κτλ.) το όλο σύστημα με τα εγκεφαλικά κύτταρα και την πλάκα είναι τοποθετημένο σε ένα κουτί όπου υπάρχουν ελεγχόμενες συνθήκες. Για να αλληλεπιδράσει ο εγκέφαλος με το ρομπότ, χρησιμοποιείται η τεχνολογία Bluetooth.
Το πείραμα προς το παρόν έχει στεφθεί με επιτυχία και μέσα στις πρώτες μέρες (το πείραμα ξεκίνησε την Τετάρτη) ο εγκέφαλος έχει δώσει σημεία ζωής, και τα κύτταρα αναπτύσσονται κανονικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρομπότ (ή Cyborg αν προτιμάτε) μπορεί κατά κάποιον τρόπο να μαθαίνει από μόνο του. Εάν για παράδειγμα κινείται και χτυπήσει πάνω κάποιο αντικείμενο, λαμβάνει ένα ηλεκτρικό ερέθισμα και σταδιακά μαθαίνει να το αποφεύγει.
Αυτή τη στιγμή ο εγκέφαλος του ρομπότ έχει περίπου 100.000 νευρώνες.
Οι επιστήμονες προκειμένου να εξετάσουν διαφορετικές πτυχές του εγκεφάλου, έχουν προετοιμάσει αρκετούς τέτοιους εγκεφάλους οι οποίοι μπορούν να συνδέονται κατά βούληση όποτε οι επιστήμονες το επιθυμούν με το σώμα του Gordon, καθένας εκ των οποίων έχει καλλιεργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε κάποιες αντιδράσεις ή λειτουργίες να ενισχύονται ή να αποδυναμώνονται. Έτσι κάθε ένας έχει διαφορετική συμπεριφορά και ανταπόκριση στα ερεθίσματα.
Είναι ένα τεράστιο βήμα, το οποίο θα ακολουθήσουν άλλα πολλά. Το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. 10 χρόνια πριν το παραπάνω άρθρο θα ακουγόταν σαν φάρσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου