Κβαντική Τηλεμεταφορά Σε Απόσταση 16 Χιλιομέτρων.



Κβαντική Τηλεμεταφορά Σε Απόσταση 16 Χιλιομέτρων. Στο συλλογικό υποσυνείδητό μας, η τηλεμεταφορά, πάντα φαινόταν το λογικό βήμα μετά τα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Αλλά οι πρόσφατες επιτυχίες των επιστημόνων στην τηλεμεταφορά πληροφορίας ανάμεσα σε...



φωτόνια που απείχαν 16 χιλιόμετρα μεταξύ τους, μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι μπορεί η τηλεμεταφορά να έρθει πριν από τα ιπτάμενα "σαράβαλα".

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ένα σημαντικό θέμα: η κβαντική τηλεμεταφορά δεν είναι ακριβώς αυτό που είδατε στο Star Trek. Δεν έχει σχέση με πραγματική μετακίνηση ύλης από ένα μέρος σε ένα άλλο, αλλά περισσότερο με τη μεταφορά της κατάστασης ενός αντικειμένου σε ένα άλλο αντικείμενο - στην περίπτωσή μας σε φωτόνια.

Όλα λειτουργούν μέσω της "διαπλοκής" (όχι αυτής που ξέρουμε στην Ελλάδα). Εδώ, δύο διαπλεγμένα φωτόνια ουσιαστικά συνδέονται μέσω ενός αόρατου νήματος με αποτέλεσμα οτιδήποτε συμβαίνει στο ένα αμέσως να αντανακλάται και στο άλλο.

Οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να τηλεμεταφέρουν πληροφορία σε μικρές αποστάσεις - μιλάμε για λίγα μέτρα - εδώ και κάμποσο καιρό. Αλλά 16 χιλιόμετρα είναι πολύ μακρύτερα από λίγα μέτρα και το κατόρθωμα αυτό θεωρείται τεράστια εξέλιξη στην τηλεμεταφορά.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ένα μέλλον, στο οποίο η κβαντική τηλεμεταφορά θα μας επιτρέπει να ακτινοβολούμε δεδομένα από μέρος σε μέρος, χωρίς την ανάγκη ενός παραδοσιακού σήματος, αλλά μάλλον χωρίς τη δυνατότητα να υλοποιηθείτε στο κατάστρωμα του Enterprise.

Τελικά, μάλλον θα τα χρειαστούμε αυτά τα ιπτάμενα αυτοκίνητα.

http://www.dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου