Πανίσχυρη κόλλα από βακτήρια.

 Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, τα οποία μπορούν να ενώσουν ρωγμές σε κτίρια! Τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια έχουν δημιουργηθεί ώστε να διεισδύουν στις ρωγμές σε τοίχους και κολώνες και στη συνέχεια...
παράγουν ένα μείγμα ανθρακικού ασβεστίου και ένα είδος βακτηριακής κόλλας, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να ανασυγκολλήσει τις ρωγμές!  Η επαφή των βακτηριδίων με το τσιμέντο προκαλεί την παραγωγή της «κόλλας» ενώ τα βακτήρια διαθέτουν ένα γονίδιο αυτοκαταστροφής πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον. Το ‘BacillaFilla’, όπως ονομάζεται το μείγμα των βακτηριδίων μπορεί να σκληρύνει και να δώσει στο σκυρόδεμα την παλιά του δύναμη, διατηρώντας τα κτίρια για περισσότερο καιρό.


Ο Dr Jennifer Hallinan επισημαίνει, πως το 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προέρχεται από την παραγωγή σκυροδέματος, καθιστώντας το ένα σημαντικό παράγοντα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η εύρεση ενός τρόπου παράτασης της ζωής των υφιστάμενων δομών σημαίνει ότι θα μπορούσε να μειώσει το περιβαλλοντικό αντίκτυπο και να οδηγηθούν προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης λύσης.
Η μικροβιακή κόλλα σχεδιάστηκε από φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού επιστημών που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου