Έτσι λειτουργεί το βιολογικό μας ρολόι.


Το σώμα και το μυαλό μας δεν είναι ανά πάσα στιγμή της ημέρας εξίσου δυνατά. Υπάρχουν υψηλά επίπεδα και χαμηλά επίπεδα και όποιος γνωρίζει μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα την ημέρα του σύμφωνα με αυτά.





4.30

Απόλυτα χαμηλό σημείο. Στο μέσο της φάσης του ύπνου, η θερμοκρασία του σώματός μας, η κυκλοφορία του αίματος και η ορμόνη κορτιζόλη φτάνουν στο χαμηλότερο σημείο. Το μυαλό είναι περισσότερο υποτονικό από ποτέ άλλοτε.

6.00
Γέννηση και θάνατος. Αύξηση του ποσοστού γεννήσεων και θανάτων.

6.30
Προετοιμασία και αφύπνιση. Η κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα κορτιζόλης και σακχάρου αρχίζουν να αυξάνονται. Η παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου υποχωρεί.

8.30
Αφύπνιση. Κατά τις μη εργάσιμες ημέρες, ο μέσος άνθρωπος ανοίγει τα μάτια του. Η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας διώχνει τη νύστα.

9.00
Ξεκίνημα. Μετά από μια σύντομη φάση προθέρμανσης, το σώμα και το πνεύμα μπαίνουν σε λειτουργία. Οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για τους καρδιοπαθείς. Μέσα στην επόμενη μία ώρα το ποσοστό καρδιακών προσβολών φτάνει στο μέγιστο σημείο του.

10.00
Η πρώτη κορύφωση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή η βραχυπρόθεσμη μνήμη φτάνει στην κορύφωσή της. Η γενική πνευματική κατάσταση έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο, το οποίο διατηρείται ως το απόγευμα, με εξαίρεση μία κατάπτωση κατά την διάρκεια του γεύματος. Οι ουσίες που βελτιώνουν τις επιδόσεις, όπως η αδρεναλίνη, η σεροτινίνη και η σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη, παράγονται σε μεγάλες ποσότητες.

11.30
Επίλυση προβλημάτων. Είναι η καλύτερη στιγμή για την επίλυση προβλημάτων και την εκτέλεση απαιτητικών εργασιών. Σύμφωνα με εγκεφαλογραφήματα, ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα δραστήριος για την επόμενη μιάμιση ώρα.

12.30
Γεύμα. Τέσσερις ως πέντε ώρες μετά το πρωινό, η πείνα εμφανίζεται ξανά. Τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης αυξάνονται σημαντικά. Το ήπαρ παράγει ένζυμα πέψης. Προσοχή στο αλκοόλ. Η αλκοολική αφυδρογονάση, ένα ένζυμο που διασπά το οινόπνευμα, δεν έχει αρχίσει να παράγεται ακόμα.

14.00
Μεσημεριανή χαλάρωση. Η νύστα αυξάνεται και η ικανότητα συγκέντρωσης και απόδοσης περιορίζονται. Ένας σύντομος ύπνος μπορεί να προσφέρει ανανέωση.

15.00
Η δεύτερη κορύφωση. Ακόμη και χωρίς μεσημεριανό ύπνο, οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για σκληρή και επίμονη ψυχική ή σωματική εργασία. Η δραστηριότητα των πνευμόνων, οι παλμοί, η μυϊκή δύναμη και οι πνευματικές ικανότητες φτάνουν σε τιμές αιχμής. Ιδανική στιγμή για μια οδυνηρή οδοντιατρική περίθαλψη : τα αναισθητικά είναι πλέον δραστικά.

17.30
Ώρα για συναίσθημα. Η αύξηση της αίσθησης της θερμότητας του δέρματος υποδηλώνει ότι οι αισθήσεις αντιδρούν ιδιαίτερα καλά στα ερεθίσματα. Αυτό οδηγεί σε γρήγορες αντιδράσεις και υψηλή ικανότητα συντονισμού. Ταυτόχρονα, λόγω της νέας αύξησης της γκρελίνης, επανέρχεται το αίσθημα της πείνας.

19.00
Δείπνο. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια. Η σωματική και η πνευματική ικανότητα περιορίζονται.

20.00
Η Τρίτη κορύφωση. Η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος βρίσκονται σε καλά επίπεδα, και αυτό μας κρατά σε εγρήγορση. Ο μεταβολισμός λειτουργεί έντονα και η μυϊκή μάζα αυξάνεται. Η σωματική άσκηση αυτή την ώρα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

22.00
Αρχίζει η νύχτα . Το σώμα αρχίζει να προετοιμάζεται σιγά σιγά για την ανάπαυση και την ανανέωση: τα ποσοστά της μελατονίνης αυξάνονται και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Οι δερματικές αλλεργίες και οι βαθιοί πόνοι, όπως ο πονόδοντος, γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.

24.00
Οι ώρες της ανανέωσης. Από τα μεσάνυχτα και μετά αρχίζει η δημιουργία νέων κυττάρων, το δέρμα αναπλάθεται, τα μαλλιά μακραίνουν και το αίσθημα της πείνας υποχωρεί. Συχνά παρατηρούνται κρίσεις άσθματος.

00.30
Ύπνος. Χάρη στην ισχυρή παραγωγή μελατονίνης και την αισθητή μείωση της θερμοκρασίας, αυτή τη στιγμή κοιμάται ο μέσος άνθρωπος κατά τις μη εργάσιμες ημέρες. Οι ακόλουθες οκτώ ώρες διαιρούνται σε κύκλους ύπνου διάρκειας περίπου 90 λεπτών. Κατά τους πρώτους κύκλους, το σώμα βυθίζεται σε βαθύ ύπνο και παράγει σχεδόν το σύνολο της ημερήσιας δόσης αυξητικών ορμονών. Κατά τους επόμενους κύκλους οι φάσεις ονείρων γίνονται συχνότερες (ύπνος REM).

*Οι αναφερόμενοι χρόνοι αναφέρονται στο μέσο άνθρωπο. Ο βιολογικός χρόνος κάθε ατόμου μπορεί να έχει αποκλίσεις ως και τριών ωρών από τις μέσες τιμές.

Πηγή: περιοδικό Focus(Ιανουαρίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου