Ανακαλύφθηκε ο τρομερότερος δεινόσαυρος που έζησε ποτέ.

Απολιθώματα του πιο τρομερού δεινόσαυρου που υπήρξε ποτέ, ανακαλύφθηκαν σε νησί κοντά στο Βόρειο Πόλο από Νορβηγούς ερευνητές.

Τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα γιγαντιαίο πλειόσαυρο, ο οποίος ζούσε στους ωκεανούς πριν από 147 εκατομμύρια χρόνια περίπου.  Δεδομένου του μεγέθους και των χαρακτηριστικών του, κοντά του ακόμη κι ο πιο φοβερός δεινόσαυρος της στεριάς, ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, θα φάνταζε άκακος.
Υπολογίζεται ότι το "Αρπακτικό Χ", όπως έχει ονομαστεί προσωρινά, είχε μήκος περίπου 15 μέτρα και ζύγιζε γύρω στους 45 τόνους.  Είχε δύο ζεύγη πλευρικών πτερυγίων για την κίνησή του, ένα για να περιπολεί στο νερό και ένα για να δημιουργεί μεγάλη επιτάχυνση για επιθέσεις.  
Το σαγόνι του είχε μήκος περισσότερο από τρία μέτρα και το κάθε δόντι του είχε μέγεθος 30 εκατοστά περίπου.  Η πίεση που ασκούσαν τα σαγόνια του, εκτιμάται στους 15 μετρικούς τόνους ανά τετραγωνική ίντσα ενώ το δάγκωμά του ήταν τέσσερις φορές ισχυρότερο από του τυραννόσαυρου και περισσότερο από 10 φορές πιο ισχυρό από οποιουδήποτε σύγχρονου ζώου.
Παρά τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, όσον αφορά το μέγεθος του, ήταν μικρότερος από το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, έναν ιχθυόσαυρο 22,5 μέτρων που έζησε πριν 210 εκατ. χρόνια και είχε το ίδιο περίπου μήκος με το μεγαλύτερο απολίθωμα καρχαρία που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου