Όσα ξέρει ο σκύλος σου...

Λεξιλόγιο που ξεπερνά τις 1.000 διαφορετικές έννοιες μπορούν να κατανοήσουν τα σκυλιά σύμφωνα με έρευνα που έγινε με ένα αξιαγάπητο border collie στις ΗΠΑ (Vid+Pic).

Σαν ιδιοκτήτρια τεσσάρων σκύλων είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι τα κατοικίδια καταλαβαίνουν ότι τους λέμε άσχετα εάν τις περισσότερες  φορές που συνομιλώ μαζί τους, εκείνα με κοιτάνε με τα γεμάτα απορία ματάκια τους με τόση τρυφερότητα .
Ωστόσο υπάρχει ένας σκύλος που φαίνεται ότι όντως καταλαβαίνει αρκετά από όσα του λένε.
Ο λόγος για την Τσέιζερ ένα border collie, ένα είδος ποιμενικού σκύλου, η οποία γνωρίζει πάνω από 1000 λέξεις και το οφείλει στους ψυχολόγους Άλιστον Ρέιντ και Τζον Πίλει-ο τελευταίος είναι και ο ιδιοκτήτης της.
Έτσι, οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι τελικά τα λόγια μας δεν πάνε και τόσο στο βρόντο.
Οι επιστήμονες εργάστηκαν εντατικά με την 6χρονη Τσέιζερ επί τρία χρόνια για να δουν πόσο μπορεί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του.
Μάλιστα δημιούργησαν ονόματα για 1.022 παιχνίδια όπως το φρίσμπυ και μπάλα και είδαν ότι μπορεί να τα μάθει και να θυμάται αλλά και να τα χωρίζει σε κατηγορίες ανάλογα με τη λειτουργία τους και το σχήμα τους κάτι το οποίο μαθαίνουν τα παιδιά στην ηλικία των τριών.
"Θέλαμε να δούμε εάν υπήρχε ένα όριο στις λέξεις που μπορεί ένας σκύλος να κατανοήσει και εάν μπορεί να καταλάβει το όνομα του αντικειμένου από το να αντιδρά σε μια διαταγή που σχετίζεται με αυτό το αντικείμενο όπως φέρ' το", σημείωσε ο Ρέιντ.
Οι ψυχολόγοι αφιέρωναν κάθε μέρα τέσσερις με πέντε ώρες για την εκμάθηση της Τσέιζερ τεστάροντας συνεχώς το λεξιλόγιό της για να επιβεβαιώσουν ότι όντος θυμάται λέξεις και τις ξεχωρίζει.
Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Wofford στη Νότια Καρολίνα. Οι ειδικοί χώρισαν 20 τυχαία  παιχνίδια σε κατηγορίες τα οποία η σκυλίτσα έπρεπε να θυμηθεί.
Έκανε μάλιστα 838 τέτοια τεστ μέσα σε τρία χρόνια και δεν έπεσε ποτέ κάτω από το όριο των 18 παιχνιδιών, σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist.
Τέλος η Τσέιζερ έμαθε να συνδυάζει τρεις διαφορετικές διαταγές με τα παιχνίδια: πατούσα (μετακίνησέ το με τη πατούσα σου), μύτη (σπρώξ'το με τη μύτη σου), και φέρ'το.
"Δε λέμε ότι οι σκύλοι μπορούν να μάθουν λέξεις με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά αλλά το εν λόγω εγχείρημα δείχνει ότι οι σκύλοι είναι ικανοί στο να μάθουν περισσότερες λέξεις από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα", τονίζουν οι ειδικοί.
Σημειώνεται ότι το 2004 ο 9χρονος Ρίκο, πάλι ράτσας border collie από τη Γερμανία ήξερε 200 λέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου