Αράχνη δημιουργεί ομοιώματα του εαυτού της.


Είδος αράχνης έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει ομοιώματα του εαυτού της, με σκοπό την παραπλάνηση των κυνηγών της.Σε μία άνευ προηγουμένου επιστημονική ανακάλυψη, επιστήμονες από την Ταϊβάν ανακάλυψαν το λόγο που ένα είδος αράχνης (Cyclosa mulmeinensis) «διακοσμεί» τον ιστό της με αντικείμενα που αποτελούνται από τμήματα πτωμάτων θηραμάτων, φυτικό υλικό ή απλά σκουπίδια: ουσιαστικά, πρόκειται για μία απόπειρα της συγκεκριμένης αράχνης να παραπλανήσει τους κυνηγούς της, φτιάχνοντας ομοιώματα.
Τα ομοιώματα έχουν το ίδιο μέγεθος και τα ίδια χρώματα με τις αράχνες του εν λόγω είδους. Όπως έδειξαν οι έρευνες, οι ιστοί αυτοί δέχονταν περισσότερες επιθέσεις από ότι οι μη «διακοσμημένοι» ιστοί- ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι επιθέσεις (κυρίως από σφήκες) κατευθύνονταν εναντίον των ομοιωμάτων, τη στιγμή που οι πραγματικές αράχνες απομακρύνονται μόλις αντιλαμβάνονται την έλευση του εισβολέα.
Γενικότερα, το καμουφλάζ είναι χαρακτηριστικό πολλών ειδών - ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση ζώου το οποίο κατασκευάζει παραπλανητικά ομοιώματα.
«Τα 'διακοσμητικά' τα οποία κατασκευάζονται από τις αράχνες Cyclosa λειτουργούν σαν τρόποι αντιμετώπισης αρπακτικών, αντί για βοηθήματα καμουφλάζ. Το κόστος της προσέλκυσης περισσοτέρων επιθέσεων στον ιστό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός μίας επιτυχημένης διαφυγής» είπε ο Ι-Μιν Τσο, του πανεπιστημίου Τουνγκάι, στην Ταϊβάν, το οποίο και διεξήγαγε την έρευνα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου