Ακραίες μορφές ζωής.

Με αφορμή το ίσως εξωγήινο βακτήριο GFAJ-1 που ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες της NASA, σας παραθέτουμε μερικές από τις πιο ακραίες μορφές ζωής του πλανήτη μας όπως αυτές αναφέρονται από το περιοδικό focus.






1.Θωρακοφόρα της Αταλάντης.
 Ερευνητές ανακάλυψαν σε βάθος 3000 μέτρων στο βυθό της Μεσογείου στα ανοικτά της Ελλάδας θωρακοφόρα της οικογένειας που ζουν ολόκληρο τον κύκλο της ζωής τους χωρίς οξυγόνο. Αυτό ανέφερε ο Ρομπέριο Ντανοβάρο του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Μάρκε στην Ανκόνα(Ιταλία). Τα τρία είδη που ανακαλύφθηκαν ζουν στη Λεκάνη της Αταλάντης. Το νερό αυτής της λεκάνης είναι εξαιρετικά αλμυρό και πολύ βαρύ. Κατά συνέπεια δε λαμβάνει χώρα ανταλλαγή υδάτων με υψηλότερα στρώματα και το νερό δεν περιέχει καθόλου οξυγόνο. Υπό τέτοιες συνθήκες συνήθως ζουν μόνο μονοκύτταροι οργανισμοί, όπως βακτήρια. Όμως τα θωρακοφόρα ζουν και αναπαράγονται εκεί. Ένα ακόμα βιολογικό αίνιγμα.

2.Deinococcus Radiodurans. 

Ανακαλύφθηκε το 1956 , σε μια κονσέρβα «ποτισμένη» ραδιενέργεια. Αυτό το πολύ ακραίο γήινο βακτήριο επιβιώνει σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας, εκτεθειμένο σε ύψιστες στάθμες ραδιενέργειας ή υπεριώδους ακτινοβολίας, προσβεβλημένο από θανατηφόρα (για τα υπόλοιπα είδη ζωής) οξειδωτικά στοιχεία.




3.Methanogenium Frigidum. 

Ανακαλύφθηκε το 1997 στο βυθό μιας παγωμένης λίμνης της Ανταρκτικής. Επιβιώνει σε αλμυρό νερό με θερμοκρασία υπό του μηδενός, ο μεταβολισμός του δεν χρειάζεται οξυγόνο και παράγει μεθάνιο ως υποπροϊόν.






4.Acidianus Infernus. 

Ανακαλύφθηκε το 1986, σε θειούχο ηφαιστειακό περιβάλλον. Επιβιώνει σε εξαιρετικά θερμά περιβάλλοντα, τρεφόμενο με θειικό οξύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου