Έως και τα 65 χλμ η ανθρώπινη ταχύτητα.



Με σημείο αναφοράς το Τζαμαϊκανό σπρίντερ, Γιουσέιν Μπολτ, επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι με τις κατάλληλες συνθήκες το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο να φθάσει ταχύτητα της τάξης ...
των 55-65 χλμ. Η ανώτατη δυνατή ταχύτητα του ανθρώπου συνδέεται κυρίως με την ταχύτητα συστολής των μυϊκών ινών.
«Ο μέσος όρος της ταχύτητας που έφτασε ο Γιουσέιν Μπολτ όταν έτρεξε τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα ήταν 37 χιλιόμετρα», αναφέρει ο Κρεγκ Γουίλιαμς, επιστήμονας στη Σχολή Αθλητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ. «Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι από τα 60 μέτρα έως τα 80 μέτρα ο μέσος όρος του ήταν 44 χιλιόμετρα», συμπληρώνει.
Έρευνες καταδεικνύουν πως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που επηρεάζουν την ταχύτητα είναι η χρήση της χημικής ουσίας τριφωσφορική αδενοσίνη στους μύες. Αποτελεί το καύσιμο που τους κάνει να συστέλλονται, να κινούν τις αρθρώσεις στα πόδια, να χτυπούν με δύναμη το έδαφος και να μετατρέπουν την ενέργεια σε ταχύτητα. Στο σπριντ, οι γρήγορες μυϊκές ίνες είναι αυτές που μετρούν γιατί παράγουν ισχύ από την ενέργεια.
Καθοριστικό στοιχείο για την ταχύτητα ενός σπρίντερ είναι το πάτημά του στο έδαφος, δηλαδή η ικανότητά του να εφαρμόσει μεγαλύτερη ώθηση σε κάθε πάτημα σε σχέση με το σωματικό βάρος του και μάλιστα σε λιγότερο χρόνο. Για παράδειγμα, ο Μπολτ παράγει ισχύ ίση με έναν τόνο στο πόδι του. Κι αυτό το καταφέρνει σε λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου, χρόνος κατά τον οποίο ακουμπά το πόδι του στο έδαφος.
Επιπλέον, πέρα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου οργανισμού, την ταχύτητα επηρεάζουν και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο στίβος και οι στολές των αθλητών, που αποτελούνται από εξελιγμένα υλικά. Ακόμα και το 1% βελτίωσης των επιδόσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά στο νήμα.
«Παλιά λέγαμε ότι είναι αδύνατον να τρέξει κάποιος κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα. Σήμερα, ο Μπολτ στοχεύει τα 9,40. Το σημερινό ρεκόρ των γυναικών στα 100 μέτρα ξεπερνά το αντίστοιχο των ανδρών της δεκαετίας του ΄50», σημειώνει πάντως ο φυσικός Νιλς Μπορ, θεωρώντας ότι η πρόβλεψη της ανώτατης ταχύτητας την οποία μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος αποτελεί δύσκολο εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου