Ένας μανδύας που κάνει τα αντικείμενα αόρατα!

αόρατος μανδύας...
Μικροί και μεγάλοι είναι σίγουρο ότι ζήλεψαν τον μανδύα που έκανε αόρατο τον Harry Potter. Κι όμως... Στο κοντινό μέλλον μπορεί και να είναι βραδινή ενδυμασία !!!
Αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν έναν μανδύα, από σωματίδια γυαλιού, ο οποίος έχει την ικανότητα, όταν περιβάλλει ένα αντικείμενο, να «καμπυλώνει» τις ακτίνες του φωτός που πέφτουν πάνω του κι έτσι να το καθιστά αόρατο στα ανθρώπινα μάτια.
Οι ερευνητές του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Michigan Tech), υπό την καθηγήτρια Ελένα Σεμουτσκίνα, παρουσίασαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό «Applied Physics Letters» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.
Μπορεί αυτή τη στιγμή το δημιούργημα των ερευνητών αν έχει περισσότερο θεωρητικό χαρακτήρα, καθώς έχει καταστεί εφικτό μόνο στο εργαστήριο με την χρήση υπερύθρου φωτός και προσομοιώσεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά αν
το ίδιο συμβεί με το ορατό φως, τότε οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να γίνεται αόρατο.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχοι μανδύες κατασκευάζονται ανά τον κόσμο με χρήση των «μετα-υλικών» (δηλαδή υλικών με ιδιότητες που δεν υπάρχουν στη φύση), αλλά είναι η πρώτη φορά που αναπτύχθηκε ένας μη μεταλλικός γυάλινος μανδύας αορατότητας.
Το περιοδικό New Scientist προέβλεψε πέρυσι ότι το πολύ σε 30 χρόνια οι «μανδύες αορατότητας» θα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου