Σπάνιο φαινόμενο.

Συνέβη το 1638 και θα ξανασυμβεί το 2094. Πρόκειται για την αυριανή ολική έκλειψη σελήνης, η οποία συνδυάζεται με πανσέληνο. Δυστυχώς το φαινόμενο θα είναι ορατό κυρίως στη Β. Αμερική (Vid+Pic)

Η τελευταία  ολική έκλειψη της Σελήνης για το 2010  αναμένεται να συμβεί αύριο Τρίτη, ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, δηλαδή τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους. Αύριο αναμένεται να έχει και πανσέληνο, κάτι που έχει να συμβεί από τις 21 Δεκεμβρίου του 1638.
Η έκλειψη, που θα αρχίσει στις 6:33 π.μ. (ώρα Γκρίνουιτς) το πρωί της Τρίτης, θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες, ενώ η σκιά της Γης θα καλύψει πλήρως το δορυφόρο της από τις 7:41 π.μ. (ώρα Γκρίνουιτς) και για τα επόμενα 72 λεπτά, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα είναι πλήρως ορατό μόνο στη βόρεια και νότια Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη (Σκανδιναβικές χώρες και Ισλανδία) και στη νοτιοανατολική Ασία. Υπολογίζεται ότι περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο άνθρωποι του πλανήτη μας θα μπορέσουν να δουν την έκλειψη, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα συμβεί ουσιαστικά στη "δύση" του φεγγαριού, συνεπώς δεν θα είναι ορατό.
Κατά τη διάρκεια του εν λόγω φυσικού φαινομένου, η Σελήνη σταματάει να δέχεται το φως του Ήλιου καθώς ανάμεσα στα δύο αυτά ουράνια σώματα παρεμβάλλεται η Γη. Καθώς η Σελήνη μετακινείται σταδιακά στη ζώνη της σκιάς, την οποία ρίχνει πάνω της η Γη, ο δορυφόρος αλλάζει βαθμιαία χρώματα, από το γκρι προς το πορτοκαλί ή το βαθύ κόκκινο.
Η αλλαγή χρώματος συμβαίνει, επειδή, έμμεσα, το ηλιακό φως μπορεί ακόμα να φτάσει στο φεγγάρι, περνώντας μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργώντας έτσι χρωματικές ανταύγειες πάνω στη Σελήνη.
Τέλος δεν χρειάζεστε ειδικά γυαλιά για να κοιτάξετε τον ουρανό καθώς είναι απολύτως ασφαλές εν αντιθέσει με την έκλειψη ηλίου. Το φαινόμενο θα επαναληφθεί  στις 21 Δεκεμβρίου 2094.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ολική έκλειψη της Σελήνης είχε γίνει στις 21 Φεβρουαρίου του 2008. Το 2011, θα υπάρχουν δύο ολικές σεληνιακές εκλείψεις στη Γη, στις 15 Ιουνίου και στις 10 Δεκεμβρίου.


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου