Το αρχαιότερο γλυπτό στον κόσμο.

Ειδικοί στην προϊστορική τέχνη υποστηρίζουν ότι το λίθινο αντικείμενο, ηλικίας 400.000 ετών, που βρέθηκε σε ανασκαφές στο Μαρόκο, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα...


της αρχαιότερης προσπάθειας του ανθρώπου να σκαλίσει κάτι σε πέτρα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη πέτρα φέρει καθαρά σημάδια ανθρώπινης «τροποποίησης».



Το αντικείμενο έχει διαμορφωθεί σαν ανθρώπινη μορφή, με καμπύλες και σκαλίσματα που αφήνουν να εννοηθεί η ύπαρξη λαιμού, χεριών και ποδιών. Στην επιφάνειά του βρέθηκαν ίχνη κόκκινης ουσίας που μπορούσαν να είναι υπόλοιπα του χρώματος.

Το «γλυπτό», το οποίο έχει μήκος 6 εκατοστά, βρέθηκε 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, στη βόρεια ακτή του ποταμού 
Draa, κοντά στην πόλη Tan-Tan στο Μαρόκο, μόλις μερικά εκατοστά μακριά από το σημείο που παλιότερα είχαν ανακαλυφθεί μια σειρά από λίθινα προϊστορικά εργαλεία, τα οποία χρονολογήθηκαν στη Μέση Παλαιολιθική Περίοδο.



Το εύρημα αναμένεται να οξύνει την έντονη διαμάχη γύρω από τη χρονολόγηση της ανακάλυψης του συμβολισμού από την ανθρωπότητα. Πρόγονοι του ανθρώπου, όπως ο
Homo heidelbergensis και ο Homo erectus, που έζησαν κατά τη διάρκεια της παλαιολιθικής περιόδου, δεν θεωρούνται ικανοί να είχαν συμβολικές σκέψεις, κάτι που απαιτείται για να δημιουργήσουν τέχνη.

Ο 
RBednarik, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Τέχνης Βράχου (IFRAO), γράφοντας στην επιθεώρηση Current Anthropology, προτείνει ότι η γενική μορφή του αντικειμένου διαμορφώθηκε από τις φυσικές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά όμως, υποστηρίζει ότι τα ευδιάκριτα αυλάκια στην επιφάνεια της πέτρας, που εμφανίζονται να υπογραμμίζουν την ανθρωπόμορφη εμφάνιση του, είναι μερικώς προκαλούμενα από τον άνθρωπο.




Ο κ. Bednarik θεωρεί ότι μερικά από αυτά προκλήθηκαν από επανειλημμένα χτυπήματα με ένα λίθινο εργαλείο, που ήρθαν να προστεθούν στην φυσική διάβρωση που υπέστη ο βράχος. «Αυτό που έχουμε είναι ένα κομμάτι της πέτρας, που κατά ένα μεγάλο μέρος διαμορφώθηκε φυσικά» δηλώνει ο ίδιος. Παρατηρεί ακόμα ότι μερικοί βράχοι κοντά στο σημείο που βρέθηκε η εν λόγω μορφή είχαν διαβρωθεί επίσης από τα τρεχούμενα νερά, καθώς βρίσκονται δίπλα στην όχθη του ποταμού Draa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου