Σύνθετη μορφή ζωής ηλικίας 2.1 δισ. ετών ανατρέπει τα δεδομένα.


Σύνθετες μορφές ζωής, πολυκύτταροι οργανισμοί εμφανίστηκαν πριν 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα απ' ότι είχε πιστοποιηθεί από τους επιστήμονες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature...Πάντως, η σημαντική αυτή ανακάλυψη μάλλον περιπλέκει τα πράγματα, παρά διευκρινίζει το τοπίο για τους επιστήμονες...
Οι πρώτες μορφές ζωής που εμφανίστηκαν στη γη πριν 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν μονοκύτταρες, όπως τα βακτήρια. Η αρχή της πολυκύτταρης, σύνθετης μορφής ζωής δεν είναι «πριν 600 εκατομμύρια χρόνια, αλλά πριν 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια» σύμφωνα με τη νέα έρευνα, κι έτσι η χρονολογία «μεταφέρθηκε 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα» όπως σημείωσε και στο γαλλικό πρακτορείο ο Αμπντεραζάκ ελ Αλμπανί, βασικός συντάκτης της μελέτης.
Με τη διεθνή του ομάδα ο ελ Αλμπανί ανακάλυψε στην Γκαμπόν περισσότερα από 250 απολιθώματα μήκους από 7 χιλιοστά έως 12 εκατοστά που μπορούν να ανατρέψουν την ιστορία των όντων.
Απολιθώματα μαρτυρούσαν ήδη τη δημιουργία σύνθετων μορφών ζωής πριν 600 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψη του απολιθώματος Grypania spiralis, που χρονολογείται περίπου πριν από 1,6 δισεκατομμύρια χρόνια και που έως τώρα σηματοδοτούσε τη δημιουργία μίας πιο σύνθετης μορφής ζωής.
Οι πρώτοι μονοκύτταροι οργανισμοί και τα σύγχρονα βακτήρια αποτελούνται από ένα κύτταρο χωρίς οργανωμένο πυρήνα, αυτοί είναι οι προκαρυωτικοί οργανισμοί. Οι σύνθετες μορφές ζωής, από τα έντομα ως τα θηλαστικά, έχουν κύτταρα που ονομάζονται ευκαρυωτικά και έχουν σχηματισμένο πυρήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου