Πλανήτης που «χορεύει» στην τροχιά του

Ένα πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά της αστρονομίας παρατήρησαν ερευνητές της NASA, με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Πρόκειται για τον πρώτο πλανήτη, που όχι μόνο κινείται σε τροχιά γύρω από το μητρικό του άστρο, αλλά κυριολεκτικά χορεύει -κιόλας- πάνω σ'αυτήν.



Ο πλανήτης , που ονομάστηκε Kepler - 413b , ταλαντεύεται καθώς περιστρέφεται γύρω από τον άξονα Βορρά-Νότου, κατά τη διάρκεια της περιστροφής του. Μάλιστα, οι ταλαντεύσεις έχουν αλλάξει την κλίση του πλανήτη έως και 30 μοίρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 ετών, όπως αναφέρει η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον Βέσελιν Κοστόφ του Ινστιτούτου Επιστημών του Διαστήματος στη Βαλτιμόρη. Συγκριτικά: η Γη βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κλίση των 23,5 μοιρών, εδώ και τουλάχιστον 26.500 χρόνια.

Ο Kepler – 413b, βρίσκεται περίπου 2.300 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κύκνου και περιφέρεται γύρω από ένα ζεύγος άστρων, μία φορά κάθε 66 ημέρες. Μάλιστα, η ταλάντευση του είναι τόσο έντονη, που επηρεάζει το πώς βλέπουμε την τροχιά του, σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA.

Οι ταλαντεύσεις του Kepler - 413b θα μπορούσαν να σημαίνουν απότομες εποχιακές αλλαγές για έναν πλανήτη όπως η Γη, όμως, ο Kepler - 413b είναι ένας πλανήτης αερίων, περίπου 65 φορές βαρύτερος από το δικό μας, και είναι πάρα πολύ καυτός για να επιβιώσει ζωή, όπως την ξέρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου