Η βιταμίνη C μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι η βιταμίνη C μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας χωρίς να την εμποδίζει.






Για χρόνια αποτελούσε μύθο ότι η βιταμίνη C μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των καρκινικών όγκων αλλά τα πράγματα άλλαξαν το 2005 όταν ένας ερευνητής ονόματι Mark Levine έδειξε στο εργαστήριο ότι η υψηλή συγκέντρωση της βιταμίνης C σκοτώνει διάφορα είδη καρκινικών κυττάρων αλλά όχι τα υγιή κύτταρα. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η βιταμίνη C λειτουργεί σαν φάρμακο παράγοντας μια ελεύθερη ρίζα που προκύπτει από το οξυγόνο, το υπεροξείδιο του υδρογόνου 2Ο2). Το γιατί πεθαίνουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα φυσιολογικά παραμένει άγνωστο.

Για να έχει αυτή την υποτιθέμενη δράση, η βιταμίνη C πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στο αίμα κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη διατροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής. Κι αυτό διότι το ποσοστό απορρόφησης της βιταμίνης C από το σώμα αυξάνεται ανάλογα με τη δοσολογία. Από μια δόση 1.500 mg, η απορρόφηση είναι 50% ενώ από μια δόση 10 γραμμαρίων μόλις 15%. Από την άλλη πλευρά, όταν χορηγηθούν 10 γραμμάρια βιταμίνης C με ενδοφλέβια ένεση η συγκέντρωσή της στο αίμα αυξάνεται 25 φορές σε σχέση με τη χορήγηση από το στόμα.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, βρήκε ότι η ενδοφλέβια χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσει το αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας μειώνοντας παράλληλα τις τοξικές παρενέργειες της.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του University of Kansas, με επικεφαλής την Dr. Jeanne Drisko, κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα μετά από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, σε δείγματα ανθρώπινων κυττάρων καθώς και σε 22 ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου των ωοθηκών.

Η ενέσιμη χορήγηση βιταμίνης C σε όλες τις περιπτώσεις έκανε τα καρκινικά κύτταρα ευάλωτα, ενώ τα υγιή κύτταρα δεν υπέστησαν βλάβη. Μάλιστα, ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και ενέσιμης βιταμίνης C επιβράδυνε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στα ποντίκια ενώ στις γυναίκες μείωσε τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής.


Ενισχύει τη χημειοθεραπεία

Σύμφωνα με την Dr. Drisko, υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των ογκολόγων για αξιοποίηση της βιταμίνης C. Οι επιστήμονες ζητούν να γίνουν μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές με κρατική υποστήριξη καθώς θεωρούν απίθανο να κάνουν κάτι τέτοιο οι φαρμακευτικές εταιρίες (επειδή δεν μπορούν να αποκτήσουν πατέντες πάνω στις βιταμίνες).

Από την άλλη μεριά, εκπρόσωπος της βρετανικής οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς από μια τόσο μικρή δοκιμή, με μόλις 22 ασθενείς, κατά πόσο οι ενέσεις βιταμίνης C σε μεγάλη δοσολογία έχουν θετική επίδραση στην επιβίωση των ασθενών. Eίναι πάντως ενδιαφέρον ότι φαίνεται πως η βιταμίνη C μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας».

Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόδειξη από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ότι ενέσεις της βιταμίνης C ή η κατανάλωσή της σε μεγάλη δοσολογία είναι είναι αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου