Το GAIA έστειλε την πρώτη του εικόνα από το Σύμπαν

Την πρώτη του εικόνα έστειλε το σκάφος GAIA που εκτοξεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει ως αποστολή την χαρτογράφηση και μάλιστα τρισδιάστατα περίπου ενός δισ. άστρων του γαλαξία μας. Το σκάφος έχει «εγκατασταθεί» σε ένα συγκεκριμένο σημείο περίπου 1,5 εκ. χλμ μακριά από τη Γη. 





Ένα σημείο στο οποίο οι επιτελείς της αποστολής θεωρούν ότι το σκάφος έχει την καλύτερη δυνατή θέση για να κάνει τη χαρτογράφηση αλλά και να μπορεί ταυτόχρονα να μεταδίδει απρόσκοπτα δεδομένα πίσω στη Γη. 

Οι υπεύθυνοι της αποστολής προσπαθούν να θέσουν σε λειτουργία τα όργανα του σκάφους, όπως μια σούπερ κάμερα 1,5 gigapixel, και κάνουν διάφορες δοκιμές. Σε μια από αυτές τις δοκιμές το σκάφος τράβηξε και έστειλε μια φωτογραφία από το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένα γειτονικό μας γαλαξία που αποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης των επιστημόνων επειδή φιλοξενεί πολλές περιοχές γέννησης νέων άστρων. Πιο συγκεκριμένα το GAIA φωτογράφησε το αστρικό σμήνος NGC1818. Εστω και δοκιμαστική η φωτογραφία αυτή καταγράφεται ως η πρώτη που στέλνει στη Γη το σκάφος.  Εκτός από την χαρτογράφηση άστρων το GAIA θα εντοπίζει πλανήτες ενώ επίσης θα σημειώνει με ακρίβεια στους συμπαντικούς χάρτες τη θέση κοντινών αλλά και απομακρυσμένων γαλαξιών.

Το αστρικό σμήνος NGC1818 όπως το κατέγραψε το GAIA.
Credit: (ESA/DPAC/AIRBUS DS)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου