Εντυπωσιακές νέες εικόνες από την πλανητική μας «γειτονιά»

Τις τελευταίες μέρες η NASA έδωσε στην δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες από διάφορα σημεία του ηλιακού μας συστήματος. Εικόνες της Γης, του Άρη, της Σελήνης. Εικόνες που λήφθηκαν ένα δορυφόρο, το Curiosity, ένα αστροναύτη... 




Μυστηριώδης «φρέσκος» κρατήρας στον Άρη

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή εικόνα από έναν κρατήρα στον πλανήτη Άρη που περιβάλλεται από μυστήριο. Η μελέτη του κρατήρα έδειξε ότι έχει διάμετρο 30 μέτρων. Η πιθανότερη εκδοχή για τη δημιουργία του είναι πως αποτελεί προϊόν της πτώσης ενός μετεωρίτη. Όμως δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μια τέτοια πρόσκρουση ή κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει κάποια άλλη εξήγηση για τη δημιουργία του κρατήρα. Οι ειδικοί της NASA αναφέρουν ότι πρόκειται για «μια από τις πιο δραματικές συγκρούσεις που έχουν δει» - χωρίς βέβαια να την έχουν πράγματι «δει».

Ο «φρέσκος» όσο και μυστηριώδης κρατήρας στον Άρη. 
Credit:(NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)


Εκτιμούν ότι η σκόνη και τα υλικά του εδάφους από το επίμαχο σημείο εκτοξεύτηκαν σε απόσταση 15 χλμ όταν συνέβη το γεγονός. Τον κρατήρα εντόπισε και φωτογράφισε ο δορυφόρος MRO στις 19 Νοεμβρίου του 2013. Με βάση τις προηγούμενες παρατηρήσεις της περιοχής από τον στόλο των δορυφόρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη η NASA αναφέρει ότι ο κρατήρας δημιουργήθηκε μεταξύ του Ιουλίου του 2010 και του Μαΐου του 2012, είναι δηλαδή πολύ… φρέσκος. Το γαλάζιο χρώμα με το οποίο εμφανίζεται ο κρατήρας στην εικόνα οφείλεται κατά πάσαν πιθανότητα στο γεγονός ότι, κατά την πρόσκρουση, απομακρύνθηκε από την περιοχή η κοκκινωπή σκόνη που καλύπτει τον πλανήτη. Το γαλάζιο χρώμα προκύπτει κατά την χρωματική ενίσχυση της εικόνας.


Πως φαινόμαστε από τον Άρη;

Μια νέα φωτογραφία έλαβαν οι επιτελείς της αποστολής Curiosity. Αυτή τη φορά όμως ο ρομποτικός εξερευνητής του Άρη δεν έστειλε μια εικόνα από τον Κόκκινο Πλανήτη αλλά μια εικόνα της Γης και της Σελήνης! Πιο συγκεκριμένα το ρομπότ 80 λεπτά μετά τη δύση του Ηλίου στις 31 Ιανουαρίου φωτογράφισε με την κάμερα Mastcam τον ουρανό πάνω από τον κρατήρα τον οποίο εξερευνά από τον Αύγουστο του 2012. Οι ειδικοί της NASA εντόπισαν στην εικόνα τη Γη και τη Σελήνη και την έδωσαν στη δημοσιότητα. Έτσι έχουμε μια σπάνια εικόνα του πώς φαινόμαστε από τον Άρη και πώς θα μας βλέπουν ίσως στο μέλλον οι άποικοι.

Στην φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA έχει σημειωθεί
η θέση της Γης και της Σελήνης στον ουρανό του Άρη. Credit :(NASA)


Ένα υπέροχο κοσμικό «ζευγάρι»

O Ιάπωνας αστροναύτης Κοίτσι Γακάτα που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται μέρος της ατμόσφαιρας της Γης με φόντο τη Σελήνη που βρίσκεται στη φάση της ημισελήνου. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα η οποία κέντρισε γρήγορα το ενδιαφέρον του κυβερνοχώρου και αναπαράγεται συνεχώς τις τελευταίες ώρες.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Ιάπωνα αστροναύτη

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου