5 κορυφαίες πηγές πρωτεΐνης – εκτός από το κρέας

Η πρωτεΐνη είναι ένα συστατικό απαραίτητο για την αποκατάσταση των μυών, την αυξημένη ενέργεια και όχι μόνο. Η βασικότερη πηγή πρωτεϊνών είναι το κρέας, όμως οι διατροφολόγοι συνιστούν να μην ξεπερνάμε τις δύο μερίδες την εβδομάδα.






1. Κινόα

Το 2013 δικαίως ανακηρύχθηκε η Χρονιά της Κινόα. Ο πολύτιμος καρπός είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, ενώ περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών. Μάλιστα, η κινόα αποτελεί πλήρη πρωτεΐνη, δηλαδή παρέχει στον οργανισμό και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να δημιουργήσει από μόνος του. Περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κούπα.


2. Φακές

Είναι εύκολο να τις προετοιμάσουμε και κοστίζουν ελάχιστα. Το θρεπτικό όσπριο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολικό οξύ, φυτικές ίνες και φυσικά πρωτεΐνη. Μία κούπα φακές περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης.


3. Γιαούρτι

Έχει λίγες θερμίδες αλλά πολλές πρωτεΐνες. Μπορούμε να το επιλέξουμε ως σνακ ή ως βραδινό και ταιριάζει υπέροχα με τα δημητριακά, τα φρούτα και όχι μόνο. Μία μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης.


4. Ρεβίθια

Εκτός από τις πρωτεΐνες που περιέχουν, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών κι έτσι τα ρεβίθια μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα. Μία κούπα ρεβίθια περιέχει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης.


5. Αυγό

Ο πιο «κοντινός συγγενής» του κρέατος είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το αυγό έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ένα μέτριο αυγό μας παρέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.


2 σχόλια:

Στελιος είπε...

Δε ξερω κατα ποσο οι φακες και τα ρεβιθια ειναι ολοκληρωμενες πρωτεϊνες.
Απ'οσο ξερω στα οσπρια (εκτος της σογιας) λειπει ενα αμινοξυ.

Dimitri είπε...

Στέλιο πράγματι, εκτός από την κινόα, όλες οι παραπάνω αναφερόμενες τροφές δεν είναι πηγές ολοκληρωμένης πρωτεϊνης.

Δημοσίευση σχολίου