Καρκίνος και αντιβαρύτητα: Η θεραπεία ίσως βρίσκεται στο Διάστημα

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες αναζητούν τη θεραπεία του καρκίνου στη Γη, φαίνεται όμως ότι μπορεί τελικά να βρίσκεται στο Διάστημα. Επιστήμονες στην Ολλανδία διαπίστωσαν ότι η χαμηλή βαρύτητα μπορεί να προλάβει τον σχηματισμό και την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων του θυρεοειδούς, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στην έρευνα και στην αντιμετώπιση της ασθένειας.


Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας του Ακαδημαϊκού Κέντρου Οδοντιατρικής στο Άμστερνταμ, οι οποίοι κατά τη μελέτη τους χρησιμοποίησαν προσομοιωτή για να πετύχουν τις συνθήκες της μικροβαρύτητας που υπάρχουν κατά την εκπαίδευση των αστροναυτών.

Όπως περιγράφουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές υπέβαλαν σε συνθήκες αντιβαρύτητας καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του θυρεοειδούς, για διάστημα 22 δευτερολέπτων και διαπίστωσαν ότι τα γονίδια και οι πρωτεΐνες παρουσίαζαν διαφορετική συμπεριφορά, καθώς ήταν λιγότερο επιθετικά.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων Πειραματικής Βιολογίας (FASEB Journal), τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος συνήθως αναπτύσσονται στο εσωτερικό δομών που αποτελούνται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, με τις οποίες διατηρούν το τρισδιάστατο σχήμα τους τόσο τα όργανα όσο και οι όγκοι.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε εργαστηριακές συνθήκες, καθώς τα κύτταρα αναπτύσσονται σε επίπεδες επιφάνειες και επίσης δεν αναπαράγουν τα σχήματα με τον τρόπο που το κάνουν όταν βρίσκονται στον οργανισμό. Έτσι, η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική, γεγονός που εμποδίζει τους επιστήμονες να εξετάσουν πλήρως τις γενετικές αλλαγές που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των κυττάρων.

Αντίθετα, όταν τα κύτταρα βρίσκονται σε συνθήκες αντιβαρύτητας έξω από τον οργανισμό έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν τρισδιάστατες ομάδες που δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από εκείνες που σχηματίζουν όταν βρίσκονται στον οργανισμό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Προφανώς το ότι η βαρύτητα πιέζει το ανοσοποιητικό, προκαλώντας μεταβολές στον πολλαπλασιασμό και την έκφραση των κυττάρων οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των φυσιολογικών μεταβολών που πραγματοποιούνται στο Διάστημα.

Σύμφωνα με ερευνητές της NASA, η κατανόηση αυτών των μεταβολών στην παραγωγή των πρωτεϊνών θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη των κυττάρων των όγκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου