Ο γαλάζιος φωτισμός «αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης»

Το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι είναι γνωστό ότι ρυθμίζεται από την έκθεση στο ηλιακό φως, το οποίο είναι πιο γαλάζιο το πρωί και πιο κόκκινο το απόγευμα. Αμερικανική μελέτη δείχνει τώρα ότι ο γαλάζιος φωτισμός δεν αποκλείεται να καταπολεμά την κόπωση και να αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης.





Οι δομές

Το βασικό βιολογικό ρολόι του ανθρώπου είναι οι λεγόμενοι υπερχιασματικοί πυρήνες, μικρές δομές του εγκεφάλου που δέχονται σήματα απευθείας από τα μάτια και ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου εγρήγορσης και διάφορες μεταβολικές διαδικασίες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπερχιασματικοί πυρήνες αντιλαμβάνονται πότε ξημερώνει από το γαλαζωπό φως (φως με μικρότερο μήκος κύματος) που δέχονται τα μάτια τις πρωινές ώρες. Η τελευταία έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Sleep», δείχνει ότι ο τεχνητός γαλάζιος φωτισμός ίσως ξεγελάει τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι είναι πρωί, ανεξάρτητα από την πραγματική ώρα.


Η μελέτη

Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστόνη (πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ) εξέτασαν 16 εθελοντές που εκτέθηκαν είτε σε γαλάζιο είτε σε πράσινο φωτισμό για 6,5 συνεχόμενες ώρες. 

Οι εθελοντές που είχαν εκτεθεί σε γαλάζιο φως έτειναν να δηλώνουν λιγότερο νυσταγμένοι, είχαν μικρότερους χρόνους αντίδρασης και παρουσίασαν λιγότερα ολισθήματα της προσοχής, συγκριτικά με την ομάδα του πράσινου φωτισμού. Επιπλέον, ηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί στο κεφάλι έδειξαν μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που υποδηλώνουν αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι προηγούμενες μελέτες μας είχαν δείξει ότι το μπλε φως βελτιώνει τα επίπεδα εγρήγορσης στη διάρκεια της νύχτας. Τα νέα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα ίδια φαινόμενα εκδηλώνονται και με την έκθεση στο φως στη διάρκεια της ημέρας» αναφέρει ο Σάνταμπ Ράμαν, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε συστήματα φωτισμού για εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες και γενικά για ανθρώπους που αδυνατούν να απολαύσουν το φυσικό πρωινό φως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου