Έμφραγμα: 6 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από θρόμβο ο οποίος εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος προς την καρδιά. Ωστόσο, αν και ο τρόπος με τον οποίο προκαλείται είναι συγκεκριμένος, τα συμπτώματα αυτής διαφέρουν από άτομο σε άτομο.




Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφράγματος είναι πολλοί και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ηλικία, την κληρονομικότητα, την υψηλή πίεση, τη χοληστερίνη, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, το άγχος και την έλλειψη φυσικής άσκησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να παρατηρείτε και να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τα «σημάδια» που δίνει το σώμα σας και μην περιμένετε το γνωστό οξύ πόνο για να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Δείτε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει ο οργανισμός όταν κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας:


Αναπνοή που κόβεται και έντονη κόπωση

Ίσως πρόκειται για ένα σημάδι ότι η καρδιά σας δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στον φόρτο που καλείτε να διαχειριστεί. Εάν, μάλιστα, αισθάνεστε κούραση, που δεν υποχωρεί, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη δραστηριότητα, τότε καλά θα κάνετε να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας. Η κούραση και η δύσπνοια είναι συμπτώματα που εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες, μήνες πριν το έμφραγμα.


Συνεχής εφίδρωση

Σύμφωνα με έρευνες ίσως είναι οιωνός προβλημάτων στην καρδιά. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία του αίματος δυσχεραίνεται όταν οι αρτηρίες είναι φραγμένες, με αποτέλεσμα να προκαλείται εφύδρωση, προκειμένου η θερμοκρασία του σώματος να διατηρείται στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι και αυτό ένα συχνό σύμπτωμα σε γυναίκες με καρδιακά προβλήματα.


Δυσπεψία, ναυτία και εμετοί

Αν ξαφνικά έχετε δυσπεψία ή γαστρεντερικά προβλήματα χωρίς προφανή λόγο, τότε καλό θα είναι προληπτικά να επικοινωνήσετε με κάποιο γιατρό. Το γεγονός ότι το έμφραγμα, πλήττει κατά κύριο λόγο μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που κατά κανόνα έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, δεν βοηθάει στην έγκαιρη πρόγνωση της κατάστασης.


Πόνοι στο στήθος

Δεν εμφανίζονται στο 100% των περιπτώσεων, ωστόσο πρόκειται για το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα του εμφράγματος. Όσοι έχουν βιώσει το συναίσθημα, το περιγράφουν σαν ένας
ελέφαντας να κάθεται στο στέρνο τους.


Πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος

Οι ενοχλήσεις που προμηνύουν έμφραγμα είναι δυνατόν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Ο πόνος στο αριστερό χέρι είναι επίσης ένα «δημοφιλές» σύμπτωμα, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό σημείο εκτός από το στήθος που θα πρέπει να σας θορυβήσει.


Άλλα σημεία είναι τα εξής:

  • Άνω κοιλιακή χώρα
  • Ώμος
  • Πλάτη
  • Λαιμός
  • Δόντια ή σαγόνι


Θα πρέπει να θυμάστε πως όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το περιστατικό, τόσο μικρότερες θα είναι οι μόνιμες επιπτώσεις αυτού στην καρδιά. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε, ακόμη και προληπτικά, το ταχύτερο δυνατό με τον γιατρό σας και προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου