Υπάρχουν 177.146 τρόποι να δέσετε τη γραβάτα!

Ξεχωρίζει ο λεγόμενος κόμπος... του Matrix, αυτόν που έκανε ο στιλάτος «κακός» της ταινίας.






Μέχρι σήμερα, πολλοί μαθηματικοί πίστευαν ότι υπάρχουν μόνο 85 πιθανοί τρόποι να δέσει κανείς μια γραβάτα. Κι όμως, ο κόμπος που προτιμούσε ένας στιλάτος «κακός» στην ταινία Matrix Reloaded βρέθηκε να αψηφά τον υποτιθέμενο κανόνα. Η πραγματική απάντηση υπολογίζεται τώρα στους 177.147 διαφορετικούς κόμπους - έστω κι αν πολλοί μοιάζουν με γόρδιους δεσμούς που κανείς δεν θα δεχόταν να φορέσει.


Ο λάτρης των κόμπων

Ο Mikael Vejdemo Johansson, μαθηματικός του Βασιλικού Ινστιτούτου Kungliga Tekniska Högskolan (KHT) της Στοκχόλμης, αναφέρει στο περιοδικό New Scientist ότι άρχισε να μελετά τα μαθηματικά των κόμπων όταν είδε στο YouTube ένα βίντεο για τη γραβάτα του «Merovingian», χαρακτήρα της γνωστής ταινίας.

Αμέσως κατάλαβε ότι ο ασυνήθιστος κόμπος απουσίαζε από τη λίστα των δυνατών κόμπων στην οποία είχαν καταλήξει δύο μαθηματικοί του Cambridge University, οι Thomas Fink και Yong Mao. Το 1999, οι δύο ερευνητές είχαν δημοσιεύσει στην επιθεώρηση «Νature» μια μαθηματική γλώσσα που περιγράφει τους κόμπους της γραβάτας. Αξιοποιώντας εργαλεία από τον κλάδο της λογικής, περιέγραψαν με σύμβολα τους βασικούς κανόνες του δεσίματος, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μόνο 85 δυνατοί κόμποι.


Τυχαίο δέσιμο από τη «γεννήτρια κόμπων» που ανέβασε στο διαδίκτυο ο Vejdemo-Johansson

Προφανώς όμως λογάριαζαν λάθος. Όπως διαπίστωσε ο Vejdemo-Johansson, οι συνάδελφοί του είχαν βασιστεί σε δύο υποθέσεις που περιόριζαν τους δυνατούς κόμπους: Πρώτον, η τελική κίνηση σε οποιονδήποτε κόμπο είναι η δημιουργία μιας πτυχής με το ένα άκρο της  γραβάτας να περνάει μέσα από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεύτερον, όλοι οι κόμποι καλύπτονται από ένα επίπεδο κομμάτι ύφασμα χωρίς πτυχές.


Η διαδικασία

Προκειμένου να διευρύνει το μαθηματικό ορισμό, ο Vejdemo-Johansson απλοποίησε τη διαδικασία και περιέγραψε τις κινήσεις δεσίματος ως δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες περιστροφές της γραβάτας γύρω από το άκρο που κρέμεται ελεύθερα.

Επιπλέον, άλλαξε έναν βασικό κανόνα που αφορά το πόσες κινήσεις μπορεί κανείς να κάνει μέχρι η γραβάτα να φαίνεται υπερβολικά κοντή. Οι Fink και Mao έθεταν το όριο στις 8 κινήσεις, ο Vejdemo-Johansson το ανέβασε στις 11.

Και η καταμέτρηση όλων των δυνατών κινήσεων πριν φτάσει κανείς σε αυτό το όριο έδωσε 177.147 δυνατούς κόμπους, τους οποίους μπορεί κανείς να δει με τυχαία σειρά σε μια ειδική ιστοσελίδα που δημιούργησε ο ερευνητής. Ο ίδιος ο Vejdemo-Johansson έχει πλέον εγκαταλείψει τους παραδοσιακούς κόμπους για χάρη των πιο περίτεχνων. Η μελέτη του, με τίτλο Περισσότεροι κόμποι από ό,τι πιστεύαμε, είναι διαθέσιμη στην υπηρεσία προδημοσίευσης arXiv.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου