Εντοπίστηκαν ενδείξεις ύδατος με ουδέτερο Ph στον Άρη

Το Opportunity εντόπισε ένα είδος ορυκτού το οποίο υποδεικνύει ύπαρξη νερού, γεγονός το οποίο προσθέτει ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη νερού στον κόκκινο πλανήτη στο παρελθόν.






Το Opportunity προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Endeavour του Άρη τον Ιανουάριο του 2004 σε μια αποστολή με χρονικό ορίζοντα 90 ημερών. Δέκα χρόνια μετά το ρομπότ εντυπωσιάζει τους πάντες συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις έρευνές του και κάνοντας πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Στο παρελθόν το Opportunity είχε εντοπίσει ενδείξεις της παρουσίας νερού στην επιφάνεια του Αρη, νερού όξινου και αλμυρού. Τώρα εντόπισε νέα ευρήματα και πιο συγκεκριμένα σμεκτίτες (ένα είδος αργλικών ορυκτών) η παρουσία των οποίων συνδέεται με την παρουσία νερού με ουδέτερο Ph, δηλαδή ύδατος μη όξινου και μη αλμυρού. 

«Είναι σαν το πόσιμο νερό και θα μπορούσε το σημείο που υπήρχε να αποτελεί ένα καταφύγιο για όποιες μορφές ζωής υπήρχαν τότε στον Αρη» αναφέρει ο Ρέι Αρβιντσον, καθηγητής πλανητικής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον που είναι στέλεχος του τμήματος που έχει δημιουργήσει η NASA για την οργάνωση και παρακολούθηση των αποστολών εξερεύνησης του Αρη με ρομποτικά οχήματα. Το Opportunity κατευθύνεται τώρα σε ένα σημείο του κρατήρα στο οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει αργιλώδες έδαφος που θα προσφέρει νέα και ίσως ακόμη πιο σαφή δεδομένα για την παρουσία του νερού στον Κόκκινο Πλανήτη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου