Στοματική υγεία και επιληψία

Ασθενείς με ανθεκτική επιληψία είχαν χειρότερη στοματική υγιεινή και μη υγιή ούλα συγκριτικά με ενήλικες χωρίς τη νόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Επίσης, η συχνότητας της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας αυξάνονταν με τη συχνότητα των κρίσεων, όπως παρατήρησε ο Dr Andre L.F. Costa και οι συνεργάτες του Πανεπιστημίου του Sao Paolo στη Βραζιλία.



Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι ασθενείς με επιληψία έχουν κακή στοματική υγιεινή, σημειώνουν ο Dr Costa και η ομάδα του στην δημοσίευση τους στο Seizure, αλλά η σχέση μεταξύ του φτωχού ελέγχου των κρίσεων και της οδοντικής υγιεινής δεν έχει διερευνηθεί.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 109 διαδοχικούς ασθενείς με επιληψία που προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία. Οι σύντροφοι των ασθενών ή άλλα μέλη της οικογένειας λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου. Μεταξύ των ασθενών, το 84,4% είχε πτωχή στοματική υγιεινή (ορισμένη ως εμφάνιση πλάκας στα ούλα και την επιφάνεια των δοντιών) έναντι του 57% της ομάδας ελέγχου που περιλάμβανε 100 μέλη. Ουλίτιδα παρατηρήθηκε στο 56,9% των ασθενών έναντι του 25% των δεικτών, ενώ το 47,7% των ασθενών και το 19% των δεικτών είχαν περιοδοντίτιδα.

Η πιθανότητα κακής στοματικής υγιεινής και ουλίτιδας αυξανόταν με την ηλικία του ασθενή. Οι συμμετέχοντες της μελέτης που βούρτσιζαν τα δόντια τους περισσότερο από μια φορά την ημέρα ήταν κατά 25 φορές λιγότερο πιθανό να έχουν κακή στοματική υγιεινή, οχτώ φορές λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν περιοδοντίτιδα και 20 φορές λιγότερο πιθανό να έχουν ουλίτιδα συγκριτικά με ασθενείς που βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο συχνά.

Η συχνότητα κρίσεων των ασθενών ποίκιλε από καμία έως 15 τον μήνα, με μέσο όρο της 2,8 ανά μήνα. Η συχνότητα των κρίσεων σχετιζόταν με τη κακή στοματική υγιεινή (p=0.010), την ουλίτιδα (p<0.001) και την περιοδοντική νόσο (p<0.001).

21% των ασθενών εμφάνιζε υπερπλασία των ούλων, εκ των οποίων όλοι λάμβαναν φαινυντοΐνη, η οποία έχει συσχετισθεί με υπερπλασία ούλων. Οι ασθενείς που λάμβαναν φαινυντοΐνη είχαν περισσότερο από 12 φορές αυξημένο κίνδυνο ουλίτιδας και τρεις φορές  αυξημένο κίνδυνο περιοδοντίτιδας.

«Οι ασθενείς με μη ελεγχόμενες κρίσεις είχαν σοβαρούς περιορισμούς στον τρόπο ζωής τους με σωματικούς κινδύνους και ψυχολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες», δήλωσε ο Dr Costa στον Reuters Health μέσω mail. «Η νόσος είναι τόσο απαιτητική που η στοματική υγεία αφήνεται σε δεύτερη μοίρα με ανεπαρκή οδοντιατρική μέριμνα (ενίοτε χωρίς καθόλου οδοντιατρική φροντίδα). Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να παραπέμπονται για οδοντιατρική εκτίμηση και θεραπεία το συντομότερο μόλις διαγνωσθούν από τους γιατρούς τους», καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου