Συσκευή που «βλέπει» μέσα από τοίχους (video)

Η ικανότητα να βλέπει κάποιος μέσα από τοίχους είναι αρκετά συνηθισμένη σε ιστορίες με υπερήρωες των κόμικ ή επιστημονικής φαντασίας. Ερευνητές του Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory του ΜΙΤ ωστόσο την φέρνουν αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, αναπτύσσοντας ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στο χρήστη του να «βλέπει» ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τοίχους.

Η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο οι απόπειρες μέχρι τώρα είχαν να κάνουν με τη χρήση ακριβού και ογκώδους εξοπλισμού που χρησιμοποιούσε τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο στις ένοπλες δυνάμεις. Το σύστημα της Ντίνα Κατάμπι, καθηγήτριας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστημών Υπολογιστών του ΜΙΤ και του Φαντέλ Αντίμπ, δίνει αυτήν την δυνατότητα με πολύ πιο «εύκολα» μέσα: την χρήση τεχνολογίας Wi-Fi.

«Θέλαμε να φτιάξουμε μία συσκευή που είναι χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, φορητή και αρκετά απλή για να τη χρησιμοποιήσει ο καθένας» λέει σχετικά η Κατάμπι για το σύστημά της, το οποίο ονομάζεται Wi-Vi. Η βασική αρχή λειτουργίας του είναι παρεμφερής με αυτή του ραντάρ και του σόναρ- ωστόσο αυτό που εκπέμπεται είναι σήμα Wi-Fi, οι αντανακλάσεις του οποίου δίνουν το «στίγμα» των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το εμπόδιο. Το σύστημα είναι σε θέση να αγνοήσει στατικά αντικείμενα και να ανιχνεύσει κινούμενους «στόχους» (ανθρώπους ή αντικείμενα), υποδεικνύοντας με αρκετή ακρίβεια τη θέση τους.

Το Wi-Vi χρησιμοποιεί μόνο έναν δέκτη, τη στιγμή που άλλα συστήματα παρόμοιου προσανατολισμού χρειάζονταν αριθμό κεραιών. Το Wi-Vi είναι σε θέση να υπολογίζει το χρόνο της επιστροφής του ανακλώμενου σήματος στο δέκτη, υπολογίζοντας τη θέση του «στόχου». 

Το σύστημα πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη Sigcomm στο Χονγκ Κονγκ τον Αύγουστο, και εκτιμάται πως θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε πυροσβέστες, σωστικά συνεργεία, αστυνομία και στρατό. Επίσης, όπως επισημαίνει η Κατάμπι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συσκευή προσωπικής ασφαλείας:

«Εάν περπατάτε τη νύχτα και νιώθετε πως κάποιος σας ακολουθεί, θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιος κρυμμένος πίσω από έναν φράχτη ή μια γωνία». Ακόμη, από τη στιγμή που είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται χειρονομίες, ενδεχομένως να μπορεί να δει χρήση και στο πλαίσιο συστημάτων ελέγχου μέσω χειρονομιών, ή και σε ηλεκτρονικά παιχνίδια νέας γενιάς, με εξελιγμένες δυνατότητες χειρισμού.



Πηγή

1 σχόλιο:

panagis stathatos είπε...

ΣΥσηευες που βλέπουν μέσα από τοίχους αυτη την στιημη
κυκλοφορανε
ειναι πολυ σημαντικο για εμας που εομαστε κηνυγοι μεταλων

Δημοσίευση σχολίου