Ασφαλή προς κατανάλωση τα ψάρια της Φουκουσίμα;

Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον κυανόπτερο τόνο μετά από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία.



Τα καθησυχαστικά συμπεράσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Proceedings of the National Academy of Sciences, έρχονται στο φως στον απόηχο έκθεσης, σύμφωνα με την οποία τόνος που αλιεύτηκε στα νερά της Καλιφόρνια είχε απορροφήσει ραδιενεργά στοιχεία από την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία.

«Οι φόβοι σχετικά με τη ραδιενέργεια στο περιβάλλον – συχνά κληρονομιά των ψυχροπολεμικών δραστηριοτήτων και της δυσπιστίας απέναντι στις κυβερνήσεις και τους επιστήμονες – έχουν δημιουργήσει στην Κοινή Γνώμη αντιλήψεις που δεν συμπίπτουν με τους πραγματικούς κινδύνους», γράφει στην έκθεση ο Νίκολας Φίσερ, καθηγητής θαλάσσιας βιογεωχημείας στο πανεπιστήμιο Στόουνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης.

Ψαράδες στο λιμάνι Iwaki, το οποίο απέχει περίπου 30 χλμ. από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν μετρήσεις ραδιενεργού καισίου από τη Φουκουσίμα σε κυανόπτερους τόνους, οι οποίοι αλιεύτηκαν ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια, για να εκτιμήσουν τη δόση ραδιενέργειας που θα προσλάμβανε ένας καταναλωτής τρώγοντας το ψάρι. Είδαν ότι ένα ψάρι 200 γραμμαρίων περιείχε 7,7 nanosievert που, όπως εξηγούν, αντιστοιχούν στο 5% της δόσης που θα απορροφούσε κανείς τρώγοντας μια μπανάνα.

«Η μελέτη δείχνει ότι η δόση που προσλαμβάνει ο άνθρωπος με βάση τη μέση ετήσια κατανάλωση κυανόπτερου τόνου του Ειρηνικού μολυσμένου από το ατύχημα της Φουκουσίμα μπορεί να συγκριθεί ή είναι μικρότερη από τη δόση που συνήθως προσλαμβάνουμε από ραδιονουκλεΐδια σε πολλά τρόφιμα, ιατρικές θεραπείες, τις αερομεταφορές και άλλες πηγές», γράφουν.

Αναφερόμενοι σε έναν υποθετικό ψαρά, ο οποίος καταναλώνει πενταπλάσια ποσότητα ψαριών από το μέσο Αμερικανό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα απορροφούσε 2,8 millisievert σε διάστημα ενός χρόνου, εκ των οποίων μόλις 4,7 microsievert θα προέρχονταν από ραδιενεργό καίσιο της Φουκουσίμα. Όπως επισημαίνουν, αυτή είναι η ποσότητα που απορροφά κανείς κάνοντας μια ακτινογραφία στα δόντια.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα επίπεδα είναι υψηλότερα στα ψάρια ανοιχτά της Φουκουσίμα - ιδιαίτερα όσα ζουν σε μεγάλα βάθη – και πως επίσης δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν μακροπρόθεσμα υπάρχουν επιπτώσεις για την υγεία από τη συσσώρευση μικρών δόσεων ραδιενέργειας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου